Foto — «Liels un mazs»

Pirms sešiem gadiem Anete Melece izveidoja animācijas īsfilmu «Kiosks», kas guva starptautisku atzinību dažādos festivālos. Tagad komiskais, bet vienlaikus smeldzīgais stāsts ar Anetes ilustrācijām un tādu pašu nosaukumu publicēts «Liels un mazs» izdotajā grāmatā, kurā māksliniece debitē arī kā teksta autore.

Ziņas Fold 25. aprīlis, 2019

«Kiosks» stāsta par kāda Rīgas kioska pārdevēju Olgu, kas ir tik resna, ka iesprūdusi kioskā un netiek no tā ārā. Olga dienas vada, apkalpojot un uzklausot pircējus, šķirstot žurnālus un ilgojoties ceļot. Viņas sapnis ir nonākt siltajās zemēs un pie jūras baudīt skatu uz saulrietu. Kādu dienu nejaušu notikumu ķēde izvēršas tā, ka Olga ar visu kiosku iekrīt pilsētas kanālā, kas viņu aizpeldina līdz pat kārotajai pludmalei ar palmām un sauli. Sižets, kas mudina domāt par cilvēka «iesprūšanu» savā dzīvē un nespēju īstenot sapņus, ir vienlaikus komisks un skumjš. Arī Olgas raksturā labi sajūtams tas, ka viņa nav tikai smieklīga resnule un neuzņēmīga sapņotāja, kas ar žurnālu bildēm aizvieto realitāti, bet arī savas apkārtnes mazais centrs, svarīga un vajadzīga citiem cilvēkiem. Anetes Meleces darbiem raksturīgi, filmā un grāmatas ilustrācijās izmantotas vairākas Rīgas pilsētvidē atpazīstamas vietas. Arī pašam kioskam ir reāls prototips — tukšais preses kiosks Aspazijas bulvāra un Krišjāņa Barona ielas stūrī.

Iepriekš Anete sadarbojusies ar izdevniecību «Liels un mazs», ilustrējot Mairas Dobeles, Jura Kronberga, Laura Gundara un Ingas Gailes grāmatas. Autore ieguvusi bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un maģistra grādu animācijā Lucernas Lietišķās zinātnes un mākslas universitātē.

7 minūtes garo animācijas filmu, pēc kuras motīviem veidota grāmata, un kas izpelnījusies plašu atzinību visā pasaulē, iespējams noskatīties šeit.

 

Grāmatu «Kiosks» iespējams iegādāties izdevniecības «Liels un mazs» birojā Tērbatas ielā 49/51–12 un mājaslapā, kā arī visos lielākajos grāmatu veikalos, kultūrpreču mājā «NicePlace telpa», grāmatnīcā «Mr Page» un citur.