Matīsa Zvaigznes ilustrācijas fragments

23. maijā izstāžu zālē «Rīgas mākslas telpa» norisināsies jau par tradīciju kļuvusī Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentu modes skate, kurā jaunie modes dizaineri demonstrēs savas spilgtākās tērpu kolekcijas. Ja iepriekšējā gadā modes skate bija kā simbolisks atskats uz 25 gadu laikā paveikto, tad šogad tās skats vērsts nākotnē, ko iecerēts paust ar efektīgām gaismas un tumsas saspēlēm, visam centrā par galveno izvirzot cilvēku.

Ziņas Fold 30. aprīlis, 2019

LMA studentu skatē jau ierasti tiks pieteikti gan kategorijas «gatavs valkāšanai» apģērbi, gan arī ekscentriski avangarda tērpi sievietēm un vīriešiem, kas modi raksturo kā daudzpusīgu kultūras un mākslas izpausmes veidu. Modes skatē tiks izrādītas to Modes dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmas studentu kolekcijas, ko akadēmijas pasniedzēju komisija maija sākumā būs atzinusi par spilgtākajām un daudzsološākajām. Šogad modes skates ietvaros studentu darbus pirmo reizi vērtēs arī pieredzes bagāti industrijas eksperti no Latvijas un ārzemēm.

Tā kā gaidāmās tērpu skates idejas pamatā ir esības un patiesības meklējumi, virzība uz izpratnes gaismu, arī studentu kolekcijās šogad būs vērojama vēl izteiktāka robežu nojaukšana starp šķietami pareizo un nepareizo. To iecerēts panākt ar spilgtiem kontrastiem, ķermeņa transformācijām, abstraktām formām un citiem pārsteiguma elementiem, ko papildinās telpas scenogrāfijas risinājumi — gaismas un tumsas mijiedarbība, izgaismotas krāsu projekcijas un spoguļu radītā realitāte. Lakoniskās baltās un melnās krāsas saspēles, kas pamīšus piepildīs un apdzīvos «Rīgas mākslas telpu», ir redzamas arī šī gada modes skates vizuālās identitātes materiālos, kuru autors ir grafikas dizainers un dizaina stratēģis Matīss Zvaigzne. Savukārt skates scenogrāfiju šogad veido scenogrāfe un kostīmu māksliniece Berta Vīlipsone.

«LMA studentus vieno augsta radošā kapacitāte, aktuālo tēmu jutība un cerība uz mums, latviešiem, raksturīgās modes attīstību. Šoreiz kolekcijās risināto tēmu centrā ir cilvēks, modes radītājs, modes lietotājs, pat ignorētājs,» komentē LMA Modes mākslas katedras vadītāja Māra Binde.

Uzreiz pēc modes skates jauno modes dizaineru kolekcijas būs publiski apskatāmas LMA tērpu izstādē–šovrūmā.

 

Modes skati organizē Latvijas Mākslas akadēmija ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Rīgas domes atbalstu. Modes katedras jaunumiem un studentu kolekciju tapšanas gaitai iespējams sekot līdzi LMA sociālajos tīklos Facebook un Instagram. Biļetes uz modes skati pieejamas šeit.