Publicitātes attēls

Arhitektūras nedēļas ietvaros otrdien, 14. maijā kinoteātrī «Ksuns» norisināsies lekcija «Pilsēta un telpa Aloiza Brenča filmās», kuru pasniegs Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) Filmu skolas vadītājs, režisors Jānis Putniņš.

Ziņas Fold 7. maijs, 2019

No 13. maija līdz 17. maijam Rīgā norisināsies ikgadējā Arhitektūras nedēļa, kuras ietvaros 14. maijā kinoteātrī «Ksuns» notiks jau par tradīciju kļuvušais kino pasākums — kino un arhitektūras krustpunkts, kas aicina paskatīties uz abām nozarēm kopīgo. Veiksmīgas un funkcionālas arhitektūras pamatā ir arī tās iekļaušanās pilsētvidē un kopējā konceptā, ko atspoguļos arī šī gada lekcija «Pilsēta un telpa Aloiza Brenča filmās». Kino pētnieka, režisora un LKA Filmu skolas direktora Jāņa Putniņa stāstījumu papildinās režisora filmu fragmenti.

2019. gada 6. jūnijā vienam no interesantākajiem latviešu režisoriem, kas dēvēts par urbānā kino meistaru, Aloizam Brenčam (1929–1998) būtu 90 gadu jubileja. Viņa veidoto filmu vidū ir «Līdz rudenim vēl tālu» (1964), «Kad lietus un vēji sitas logā» (1967), «Šahs briljantu karalienei» (1973), «Gaisma tuneļa galā» (1974), «Mirāža» (1983).

Gandrīz visās Brenča režisētajās filmās darbība norisinās pilsētvidē, kas valdzina skatītājus ar notikumu bagātību, dzīves ātrumu un izklaides iespējām. Mākslinieka filmās pilsētas ikdiena kļūst neordināra un transformējas kino telpā, kur iedzīvotājiem ierastās banalitātes pārvēršas nozīmīgās darbībās un sāk līdzināties rituāliem. Ņemot vērā šos aspektus, urbānā vide Brenča darbos var tikt uzskatīta ne tikai kā fons, bet arī kā dažādi pavedieni un semantiskas informācijas nesēji. Režisoram izvēloties iekštelpas, tiek atlasītas tādas vides kā šauras kāpņu telpas un gaiteņi, bāri, naktslokāli, saloni, veikali, namu fasādes, ielas un citi pilsētvides elementi dažādās variācijās. Šādas kombinācijas Brenča filmās atkārtojas ievērojami lielā daudzuma, kas būtiski pārsniedz sižetu diktētās nepieciešamības. Lai noskaidrotu, kāpēc Aloizs Brenčs tik lielu nozīmi pievērsis Rīgas atainojumam un, kā tas iespaidojis viņa filmu stāstījumu un gaitu, kinolektorija ietvaros tiks analizēti Brenča filmu fragmenti.

Arhitektūras nedēļas pasākumu mērķis ir rosināt gan nozares profesionāļus, gan sabiedrību diskutēt par svarīgiem jautājumiem, kā arī domāt par funkcionālu un harmonisku pilsētbūvi. Tā noslēdzas ar Latvijas Arhitektūras gada balvas pasniegšanu. Sekot līdzi Arhitektūras nedēļas notikumiem iespējams Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā, bet biļetes uz kinolekciju var iegādāties «Ksuns» kasēs vai internetā.

 

Lekcija «Pilsēta un telpa Aloiza Brenča filmās» latviešu valodā notiks 14. maijā plkst. 19.00 kinoteātrī «Ksuns», Elizabetes ielā 83/85, Rīgā.