Foto — Artūrs Kondrāts

Modes dizaineres Ivetas Vecmanes jaunā kolekcija «Melanholija III — Etnogrāfija», kas izceļ vēsturiskā kultūras mantojuma aktualitāti, ir turpinājums darbu sērijai, kurā jau ir kolekcijas «Melanholija I» un «Melanholija II».

Ziņas Fold 21. maijs, 2019

Ivetas Vecmanes jaunākajā kolekcijā «Melanholija III — Etnogrāfija» pagātnes mantojums graciozi sasaucas ar mūsdienu modes aktualitātēm. To radot, dizainere pētījusi 18. un 19. gadsimta latviešu etnogrāfisko tautastērpu, tā krāsas, siluetus, ieloču veidus un tolaik pielietotās apģērbu darināšanas tehnikas. «Pagātnē sētais nes augļus nākotnē, un, lai radītu jaunu pasauli, reizēm vajadzīgi seni pamati,» izvēli aktualizēt vēsturisko tērpu elementus komentē dizainere. Kolekcijas apģērbu modeļos dominē eleganti melnās, piesātināti sarkanās un noslēpumaini pelēkās krāsas kombinācijas, klasiski sievišķīgi un vienlaikus lakoniski piegriezumi.

Iveta savu modes zīmolu «Iveta Vecmane» dibinājusi 2017. gadā, kad klajā nāca viņas pirmā kolekcija «Melanholija I», atnesot autorei laureātes titulu konkursa «Latvijas Modes un stila gada balva 2017» kategorijā «Gada debija».

Kopš tā laika dizainere pieturējusies pie sava uzstādījuma radīt apģērbu elegantai un modernai sievietei: «Mana misija ir strādāt ar elegantiem un klasiskiem siluetiem, izmantojot radošas audumu manipulācijas un dažādas tehnikas, radot kvalitatīvu un pārlaicīgu produktu, kas vienlaikus pārstāv arī lēnās modes filozofiju.»

Iveta Vecmane jau vairāk nekā desmit gadus ir arī pazīstama stiliste, kura strādājusi modes un stila žurnālos, kā arī ar modi, mākslu un reklāmu saistītos foto un video projektos. Savukārt kolekcija «Melanholija III — Etnogrāfija» noslēdz Ivetas modes dizaina studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) maģistrantūrā. Kolekciju klātienē varēs aplūkot LMA studentu modes skatē, kas notiks 23. maijā plkst. 18.00 Rīgas Mākslas telpā, kā arī studentu darbu šovrūmā 24. maijā no plkst. 14.00 līdz 19.00 LMA 2. korpusā.