«Florescence», Zane Vilka. Foto — Māris Grīnbergs

No 21. jūnija līdz 28. jūlijam Cēsu izstāžu namā būs skatāma pērn dibinātās Rotu mākslas biedrības pirmā izstāde «A Priori», kurā piedalās divdesmit atšķirīgos stilos un tehnikās strādājoši pašmāju rotu dizaineri.

Ziņas Fold 14. jūnijs, 2019

Jēdzieni «a priori» un «a posteriori» tiek lietoti filozofijā, lai nošķirtu divus zināšanu veidus, «a priori» zināšanas ir neatkarīgas no pieredzes. Tieši šāds bijis Rotu mākslas biedrības pirmās izstādes izejas punkts — izstādes dalībnieki ar atšķirīgiem radošajiem rokrakstiem apvienojušies jaunā kompānijā, neraugoties uz iepriekš paveikto. Biedrību veido gan pieredzes bagāti rotu mākslinieki, gan tie, kuri nesen beiguši studijas. Izstādē tiks prezentēti jauni, speciāli tai radīti darbi.

Rotu mākslas biedrība dibināta 2018. gada sākumā, lai apvienotu rotu mākslā darbojošās radošās personas un īstenotu sev un sabiedrībai svarīgas idejas. Biedrības mērķos ietilpst informācijas un pieredzes apmaiņas veicināšana, kopīgu ar rotu mākslas jomu saistītu pasākumu organizēšana, rotu mākslas popularizēšana vietējā un starptautiskā mērogā. Informācijas uzkrāšana un glabāšana ir vēl viens no biedrības izaicinājumiem. Biedrība plāno arī sadarboties ar izglītības iestādēm, studējošajiem un mācībspēkiem, piesaistīt finansējumu ar nozari saistītiem projektiem un sadarboties ar radniecīgām organizācijām.

Izstādes «A priori» dalībnieki ir Māris Auniņš, Jānis Brants, Valdis Brože, Vladislavs Čistjakovs, Anna Fanigina, Ginta Grūbe, Andris Lauders, Guntis Lauders, Una Mikuda, Rasma Pušpure, Pēteris Ripa, Anita Savicka, Laura Selecka, Darja Semjonova, Jelizaveta Suska, Māris Šustiņš, Paula Treimane, Zane Vilka, Jānis Vilks un Maija Vītola–Zitmane.

Izstādi Cēsīs organizē Rotu mākslas biedrība, tās kuratore ir mākslas vēsturniece, Rīgas Porcelāna muzeja Galvenā krājuma glabātāja Iliana Veinberga.

 

Rotu mākslas biedrības izstāde «A priori» no 21. jūnija līdz 28. jūlijam no otrdienas līdz svētdienai būs skatāma Cēsu izstāžu namā, Pils laukumā 3, Cēsīs. Atklāšana — 20. jūnijā plkst. 18.00. Sekot biedrības aktivitātēm un uzzināt vairāk par tās biedriem iespējams Facebook lapā.