Foto — Mārcis Zariņš

Absolvējot bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas Funkcionālā dizaina apakšnozarē, Gatis Vectirāns ir prototipējis viedu ekipējuma un operatīvā kaujas inventāra transportēšanas platformu «NatriX lat–100», kas paredzēta nelielu militāro vienību taktisko uzdevumu izpildei. Uz «NatriX lat–100» platformas bāzes nākotnē plānotas modifikācijas, kas to pielāgotu mežsaimniecības, vides aizsardzības, glābšanas dienestu un citu nozaru atbalstam.

Ziņas Fold 16. jūlijs, 2019

Gata Vectirāna radītā transportēšanas platforma ir kompakta, salokāma, viedi vadāma un spēj pārvarēt gan urbānus, gan apvidus šķēršļus. Tā pārvadā ne tikai kravu — rezerves baterijas, sakaru ierīces, kaujas ekipējumu un munīciju, bet vajadzības gadījumā pārvieto arī ievainotus cilvēkus. Bakalaura darbs tapis, izvērtējot Latvijas Republikas Nacionālo bruņoto spēku vajadzības un konsultējoties ar zemessargiem, profesionālā dienesta karavīriem un Aizsardzības ministrijas ekspertiem. «Fokusa grupas laikā ar profesionālā dienesta karavīriem nonācām pie slēdziena, ka viena no aktuālajām problēmām ir nelielu vienību operativitāte uzdevumu izpildes laikā, ko ietekmē transportējamās kravas un ekipējuma apjoms. Pētot analogus, izvirzīju mērķi platformu dizainēt tā, lai to varētu transportēt apvidus auto bagāžniekā, kā arī lielu uzsvaru liku uz viedas vadības un navigācijas aspektiem,» komentē Gatis.

Transportēšanas platforma «NatriX lat–100» tiek darbināta ar elektromotora dzinēju un tā korpusā iestrādāti navigācijas sensori. Vadības sistēma to paredz lietot gan autonomi, platformai sekojot tās lietotājam, gan manuāli, to kontrolējot ar tālvadības pulti, gan tēmējot ar lāzerpunktu un norādot braukšanas virzienu un attālumu. Bakalaura darba laikā viedajai platformai ir radīts pirmā līmeņa prototips, ko šovasar paredzēts testēt poligonā.

«Beidzoties bakalaura projektam, ir sācies jauns posms «NatriX lat–100» viedās platformas attīstības ceļā. Plānoti testi gan militārajās, gan civilās drošības struktūrās, tiek organizētas tikšanās ar uzņēmumiem, kas jau strādā valsts aizsadzības jomā,» stāsta darba autors Gatis. Bakalaura projekta nākamais galamērķis ir viena no lielākajām aizsardzības un drošības izstādēm pasaulē «DSEI 2020», kas norisinās Londonā.

Gata Vectirāna bakalaura darba vadītāja ir Latvijas Mākslas akadēmijas asociētā profesore Barbara Ābele. Projekts tapis sadarbībā ar arhitektu Krišu Zilgalvi, elektronikas inženieri Ventu Kanderu un mehānikas inženieri Mārci Zariņu, kā arī konsultējoties ar Rīgas Tehniskās universitātes materiālu, elektronikas un robotikas nozaru zinātniekiem.