Publicitātes attēls

Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas rīkotajai pirmajai Latvijas Ainavu arhitektūras balvai nominācijās «Ārtelpa», «Personības» un «Procesi» iesniegts 81 pieteikums. Nacionālā žūrija sākusi ārtelpu apskati, novērtējot tās klātienē un tiekoties ar projektu autoriem un atbildīgajām personām. Uzvarētāju paziņošana gaidāma 13. septembrī.

Ziņas Fold 17. jūlijs, 2019

Ārtelpu apskatei nacionālā žūrija veltīs septiņas dienas, no kurām trīs paredzētas Rīgai un Rīgas reģionam, bet četras dienas žūrija pavadīs Vidzemes, Latgales un Kurzemes reģionos. Katrā darbā tiks izceltas dažādas kvalitātes saskaņā ar darbu kategorijām, bet uz visiem tiks attiecinātas trīs vispārīgi principi — ideja, meistarība, rezultāts, kuri ir izcilu ainavu arhitektūras darbu pamatā.

Ideja nozīmē vietas vai procesa izaicinājumu, priekšzīmīgu, pārdomātu un saskaņotu stratēģisku risinājumu, vietas stāstu veidošanu. Meistarība  ir  izcilas prasmes rūpīgi radīt oriģinālus, pret vidi jūtīgus, savstarpēji vienotus, lietderīgus un harmoniskus risinājumus un komunikāciju ar vietas pārveidošanas procesa dalībniekiem. Rezultāts ir vides pārveidošanas labas prakses piemērs ar tādām paliekošām vērtībām kā ilgtspējība un sabiedriskais nozīmīgums.

Nacionālajā žūrijā, kura vērtēs pieteikumus, izvirzot nominantus un pēc tam balvas laureātus, strādā starpdisciplināra komanda, kurā ir ainavu arhitekti Loreta Erele un Aivars Blūms, pilsētplānotājs Pauls Grants, speciāliste kultūrvēsturiskā mantojuma jautājumos Katrīna Kukaine, mākslinieks Kristians Brekte un kopienu plānotājs Jonas Bīhels (Jonas Büchel).

Starptautiskā žūrija vērtēs balvas laureātus un piešķirs Dižbalvu. Svinīgā Latvijas Ainavu arhitektūras balvas pasniegšanas ceremonija norisināsies brīvdabā — 2019. gada 13. septembrī Klīversalā, Trijādības ielā 1, Rīgā.

Pirmajai Latvijas Ainavu arhitektūras balvai bija iespējams iesniegt pieteikumus trīs nominācijās: «Ārtelpa», «Personības» un «Procesi». Lai aptvertu pieteikumu dažādību, katrā nominācijā tika izveidotas kategorijas. Kopumā 23 kategoriju vidū ir ilgtspējīgas ārtelpas, īslaicīgas izmantošanas ārtelpas, vides dizains, inženierbūvju dizains, sociāli nozīmīgas ārtelpas, pētījumi, raidījumi, studentu projekti un citas kategorijas.

Ainavu arhitektu asociācija atzīmē, ka pieteikumi iesniegti visās kategorijās. Konkursā piedalījās pašvaldības, iestādes, uzņēmumi, ainavu arhitektūras profesionāļi, studenti. Organizatori ir īpaši gandarīti, ka vairākas ārtelpas iesniegtas  kategorijā «ārtelpa ar sociāli nozīmīgo raksturu», tostarp Zaļā birzs Pļavniekos, Rīgā, labdarības fonda «Zīļuks» bērnu rotaļlaukumi reģionu pilsētās un ciemos,  Ventas rumba un citas ārtelpas, kuras palīdz veidot kopienas, maina attieksmi pret vidi un iedzīvina kopdarbu. Visus pieteikumus iespējams apskatīt Latvijas Ainavu arhitektu asociācijas mājaslapā.