Foto — Ansis Starks

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centra lasītava pa vasaru pilnveidota un kopš septembra no jauna atvērta apmeklētājiem. Pēc LNB Atbalsta biedrības uzaicinājuma, arhitektu birojs «Gaiss» radījuši bērniem rosinošu vidi un padarījuši telpas viegli pielāgojamas pasākumiem, kas lasītavā tiek rīkoti arvien biežāk.

Sižeti Fold 27. septembris, 2019

Visi jaunizveidotie grāmatplaukti izvietoti pa telpas perimetru, grāmatas izceļot kā telpas galveno, redzamāko elementu. Savukārt telpas vidusdaļa atbrīvota, lai tur novietotu saplākšņa kubu «kalnus», kurus iespējams izkārtot atbilstoši lasītavā notiekošajām aktivitātēm.

Jauno iekārtojuma elementu izmēri atbilst esošajam LNB grāmatplaukta platumam, bet sarkanā krāsa — bibliotēkas interjerā iedibinātajai toņu sistēmai. Kā pretmets racionālajam plauktu režģim telpā izvietotas 6 priedes, kuru stumbros iekārti šūpuļtīkli. Jaunajā interjerā iekļaujas arī jau esošās mēbeles, grīdu un griestu virsmas, apgaismojuma elementi.

Lasāmnišu un rotaļu namiņa iekšējās virsmas klāj mākslinieces Rūtas Briedes zīmējumi, apstiprinot ilustrāciju kā neatņemamu lasīšanas pieredzes daļu. Jaunajā lasītavā ikvienam ir iespēja atrast sev piemērotāko vietu grāmatu pētīšanai — pie galda, dīvānā, nišā, tīklā, namiņā vai kalna virsotnē.

Projekta autori ir arhitektu birojs «Gaiss» (Marta Kulitāne, Arnita Melzoba, Kārlis Melzobs), bet mēbeles realizējuši uzņēmumi «Troja» un «Gmēbeles».