Kolekcija «Īrnieks / Izpētes darbs Nº2», 2014/15. gads. Foto — Iveta Gabaliņa

No 2019. gada 10. oktobra līdz 8. decembrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma pazīstamā modes dizaineru dueta Mārītes Mastiņas–Pēterkopas un Rolanda Pēterkopa jeb «Mareunrol’s» retrospektīvā izstāde «Mareunrol’s. Paplašinātā realitāte». Izstāde veidota kā starpdisciplinārs kultūras notikums, kas apliecina modes mākslas radošo potenciālu.

Ziņas Fold 26. septembris, 2019

Izstādē būs apskatāma «Mareunrol’s» radīto kolekciju retrospekcija, kurā iekļauti video materiāli, fotogrāfijas, tēlniecības elementi un audio instalācija. Izstādes mērķis ir aicināt iepazīt modi nevis kā sezonālu untumu, bet nopietnu, daudznozīmīgu 21. gadsimta mākslas un dizaina formu, kas paplašina realitātes robežas. Izstādes ietvaros notiks arī sarunas, diskusijas un radošās darbnīcas, veicinot apmeklētāju izpratni par modi kā neatņemamu kultūras sastāvdaļu.

Izveidots 2006. gadā, «Mareunrol’s» ir starptautiski pamanītākais latviešu modes zīmols. Tā radītāji piedalījušies biennālēs un grupas izstādēs ārpus Latvijas, starptautiskos konkursos un festivālos, gūstot arī nozīmīgus apbalvojumus. «Mareunrol’s» veidojuši tērpus daudzām teātra un operas izrādēm gan Latvijā, gan ārzemēs. 2009. gadā duets ieguva divas galvenās balvas 24. Starptautiskajā Jēras modes un fotogrāfijas festivālā Francijā. Apgāda «Phaidon» 2013. gadā izdotās grāmatas «Pattern» veidotāji ierindojuši «Mareunrol’s» starp 100 mūsdienu īpašākajiem jaunajiem dizaineriem.

Savās apģērbu kolekcijās autori katrai detaļai piešķir jēgu, viņu mērķis ir radīt apģērbu, kas nes vēstījumu un dzīvo savu dzīvi līdzvērtīgi konceptuālam mākslas darbam. «Mareunrol’s» radošā darbība apliecina spēju drosmīgi uzrunāt skatītāju, mudināt meklēt nākotnes formu kodus, reflektēt par sabiedrības domu virzību, attiecībām ar telpu, ķermeni, skaņu un kustību, kā arī aktīvi reaģēt uz sociālajiem notikumiem. Ar Mārīti Mastiņu–Pēterkopu un Rolandu Pēterkopu tuvāk iepazīties iespējams FOLD veidotajā video intervijā.

Portāla «Arterritory» direktore Una Meistere apvienību raksturojusi šādi: «Modes dizaineru duets «Mareunrol’s» ir dizaina robežu paplašinātāji un pārkāpēji vienlaikus. Domātāji un stāstnieki, kas izceļ apģērbu (modi) ārpus ierastā funkcionalitātes rāmja, izmantojot to kā pavedienu pasaules un sevis izzināšanai. Viņu kolekcijas ir prāta, iztēles un sajūtu konstrukcijas, kas kā jutīgas antenas uztver sava laika vibrācijas, dekonstruē tās, izvelk esenci un vizualizē universālā modes valodā, tādējādi nemitīgi mudinot paraudzīties uz pasauli no cita skatupunkta.» 

Izstāde «Mareunrol’s. Paplašinātā realitāte» no 10. oktobra līdz 8. decembrim būs apskatāma Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā, Skārņu ielā 10, Rīgā. Plašāka informācija par izstādi un to pavadošajiem pasākumiem atrodama DMDM mājaslapā.