Publicitātes attēls

Šo pēcpusdien Klīversalas kvartālā norisināsies pirmās Latvijas Ainavu arhitektūras balvas (LAABA) svinīgā apbalvošanas ceremonija. LAABA ir Latvijas ainavu arhitektūras profesionāļu labāko sasniegumu skate, kas tiek veidota kā laikmetīgs un starpdisciplinārs pasākumu kopums.

Ziņas Fold 13. septembris, 2019

LAABA rīko Latvijas Ainavu arhitektu asociācija, un tai šogad visās nominācijās ir iesniegts 81 pieteikums. Nacionālā žūrija, kuras sastāvā ir ainavu arhitekti Loreta Erele un Aivars Blūms, pilsētplānotājs Pauls Grants, speciāliste kultūrvēsturiskā mantojuma jautājumos Katrīna Kukaine, mākslinieks Kristiāns Brekte un kopienu plānotājs Jonas Bīhels (Jonas Büchel), kā laureātu pretendentus izvirzīja 38 ārtelpas un 22 procesus un personības. Finālistus izvērtē starptautiskā žūrija ― ainavu arhitekte, profesore un arhitektūras studijas «Snøhetta» līdzīpašniece Dženija Osuldsena (Jenny B. Osuldsen), arhitekte un publiciste Tina Sābija (Tina Saaby), ainavu arhitekts un Starptautiskās Ainavu arhitektu federācijas prezidents Džeimss Heiters (James Hayter), biroja «Nivå landskapsarkitektur» līdzdibinātājs Gorans Lindbergs (Göran Lindberg), kā arī ainavu arhitekti no Lietuvas un Igaunijas. Finālistu darbi tiks vērtēti pēc trim vispārīgām kvalitātēm, kas ir izcilas ainavu arhitektūras pamatā — ideja, meistarība un rezultāts. Balvas virsuzdevums ir veicināt izpratni par ārtelpu kā nacionālās kultūrtelpas neatņemamu sastāvdaļu un kā sociāli, ekoloģiski un ekonomiski nozīmīgu cilvēku koprades produktu.

Apbalvošanas ceremonija sāksies plkst. 16.00, Zunda krastā, Trijādības ielā 1. Apbalvošanu tiešraidē varēs vērot LAABA Facebook lapā.

LAABA ietvaros 13. septembrī no 12.00 peldošās mākslas galerijā «Noass» norisināsies arī publiska diskusija «Landscape shift». Pasākumu organizē Latvijas ainavu arhitektu asociācija sadarbībā ar «Urban institute Riga» un Rīgas pilsētas arhitekta biroju, un tajā piedalīsies Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis, kā arī starptautiskās žūrijas dalībnieki. Diskusija veicinās izpratni par ainavu arhitektūras, dizaina un pilsētvides savstarpējām attiecībām, kā arī sadarbību starp nozares speciālistiem un sabiedrību. Tajā aicināti piedalīties arī visi apmeklētāji.

Gūt plašāku informāciju par pieteiktajiem darbiem, kā arī reģistrēties pasākumiem iespējams LAABA mājaslapā.