Attēls — «Sudraba arhitektūra» un «Trīs arhitektūra» mets

Trešdien, 9. oktobrī, Rīgas domes Īpašuma departamentā notika Latvijas Nacionālā teātra piebūves metu konkursa laureātu paziņošanas pasākums. Žūrija godalgoto pirmo vietu piešķīra arhitektu birojam «AB3D».

Ziņas Fold 10. oktobris, 2019

Aizvadītā gada oktobrī valdība lēma nodot Rīgas pilsētas pašvaldības valdījumā pie Latvijas Nacionālā teātra esošos tenisa kortus Kronvalda bulvārī 2B, lai tur uzbūvētu teātra piebūvi ar jaunu, laikmetīgu «black box» teātra zāli.  «AB3D» piedāvājums jauno zāli novieto pie Kronvalda bulvāra, Simtgades alejas pusē paredzot foajē ar divām skatītāju ieejām — no parka puses un no Simtgades alejas puses. Apmeklētajiem paredzēta arī otrajā stāvā izvietotā kafejnīca un trešā stāva restorāns ar jumta terasi un skatu uz kanālu. Jaunbūvējamās ēkas centrālajā daļā starp esošo piebūvi un jauno zāli atradīsies teātra darbnīcas, aktieru ģērbtuves, virtuve, tehniskās telpas. Ēkā izvietotas arī mēģinājumu zāles un atpūtas telpas, telpas teātra administrācijai un dienesta dzīvokļi.

«AB3D» savā piedāvājumā norāda, ka piebūves arhitektūra veidota, respektējot esošo teātra ēku kā kultūras pieminekli un saglabājot to kā augstāko un krāšņāko dominanti jaunajā teātra kompleksā. Esošā ēka vizuāli sapludināta ar jauno piebūvi, kuras arhitektūra izmanto skaidras taisnstūrveida formas un stingru ritmu.

Otro vietu konkursā ieguva «Sudraba arhitektūra» kopā ar «Trīs arhitektūra», savukārt trešo vietu saņēma «Lauder Architects». Konkursā tika piešķirtas piecas veicināšanas balvas — arhitektu birojam «NRJA», apvienībai «GrafX» un «Layout17», apvienībai «Mark arhitekti», «Mailītis A.I.I.M» un «ALPS», kā arī birojiem «Sestais stils» un «Arhis arhitekti». Kopā metu konkursā tika iesniegti 11 piedāvājumi. Konkursam iesniegtos metu piedāvājumus vērtēja žūrijas komisija, kuru vadīja Kultūras ministrijas arhitektūras eksperts Jānis Dripe.

Konkursa mērķis bija iegūt arhitektoniski augstvērtīgu, funkcionāli pārdomātu un ekonomiski pamatotu metu piebūvei, kas konstruktīvi savienota ar esošo teātra ēku Kronvalda bulvārī 2, kā arī paredz teritorijas labiekārtošanu, akcentējot kanāla apstādījuma zonu. Rīgas dome plāno, ka pēc metu konkursa noslēgšanās jaunās piebūves projektēšana notiks apmēram divus gadus, un piebūves būvniecība varētu sākties 2022. gadā.