«Nork Magazine» vāks — «Bobo in Paradise»

Iznācis mākslas un kultūras žurnāla «Nork Magazine» ceturtais numurs, kas ved lasītāju mākslinieciskā, poētiskā, futūristiskā un emocionālā ceļojumā šobrīd tik aktuālajā vides tēmā. Tā izdevēja un radošā direktore ir Agnese Zīle, bet žurnāla identitāti un vizuālo kocepciju veidojusi Sanktpēterburgas zīmolu dizaina studija «Bobo in Paradise».

Ziņas Fold 1. oktobris, 2019

Žurnāls «Nork Magazine» ir mūsdienīgs dzīvesstila, mākslas un kultūras atspoguļotājs Ziemeļnorvēģijā, kas piesaista sava reģiona aktualitātēm un mākslinieciskajai darbībai arī starptautisku auditoriju. Žurnāls ir izdevējas un radošās direktores Agneses Zīles un redaktores Marionas Bovjēras (Marion Bovier) kopdarbs. Ideja radīt žurnālu Agnesei radās, uzsākot dzīvi Trumsē — pilsētā aiz polārā loka — un novērojot, ka tur nepastāv neviena platforma jauno mākslinieku darbiem. Trumse ir populārs tūrisma galamērķis, tāpēc arī lokālo kultūras izdevumu mērķauditorija galvenokārt ir tūristi. Kolekcionējot stāstus gan laikmetīgiem ceļotājiem, gan vietējiem iedzīvotājiem, žurnāls «Nork Magazine» aicina lasītāju uztvert ziemeļus kā modernu un attīstītu pasaules daļu. Izdevums demonstrē mūsdienīgus un drosmīgus stāstus no urbānās savvaļas, vienlaikus radot vizuālu un tekstuālu platformu māksliniekiem šajā reģionā.

«Nork Magazine» pirmais numurs «Hometruth» tika publicēts 2017. gada maijā, tam sekoja vēl divi izdevumi «Transformation» un «Troublemaker». Publikācijas bija pieejamas par brīvu dažādās publiskās vietās un iepazīstināja ar reģionu no mākslas un kultūras skatpunkta, atkāpjoties no ierastajām klišejām par dzīvi ziemeļos, kas izceļ tikai ziemeļblāzmas, ziemeļbriežus un zvejniecību. Ar ceturto numuru «Nork Magazine» piedāvā augstākas kvalitātes produktu un paplašina žurnāla robežas, iekļaujot arī zviedru, somu, dāņu, īslandiešu, latviešu un citu ziemeļnieku darbus. Zīmolu aģentūra «Bobo in Paradise» izstrādājusi žurnāla jauno vizuālo identitāti, kas iekļauj gan drosmīgas un spilgtas detaļas, gan saglabā ziemeļiem raksturīgo atturību. Dzīvei aiz polārā loka veltīts arī «Nork Magazine» radošās direktores Agneses Zīles veidotais plānotājs 2019. gadam.

Jaunākā «Nork Magazine» numura 168 lappusēs lasāmi 16 dažādi stāsti, starp kuriem iekļauti arī latviešu autoru darbi — Lindas Curikas stāsts «Her Eyes Shine in Amber», Ivetas Gabaliņas fotosērija «My Hand is Warmer Than the Sun» un Liānas Mihailovas ilustrācijas. Žurnāla stāsti, raksti un vizuālās sērijas tiešā un netiešā veidā atspoguļo cilvēces attiecības ar dabu, kā arī uzdod svarīgu jautājumu — kāda izskatīsies nākotne, ja turpināsim uzņemto kursu? Izdevuma koncepcija balstīta uz dabas elementu un cilvēka radītās vides sajaukumu, kas dažkārt atspoguļots kā izkliedēts un abstrakts, citreiz — brutāls un spilgts. Vienā no stāstiem ziedu kolāžas ir apvienotas ar cenu zīmēm, kārbām un plastmasas priekšmetiem, ilustrējot sabiedrības patērniecisko dabu un pārdefinējot robežas starp «dabīgo» un «ķīmisko» laikā, kad mikroplastika ir sastopama visur, arī mūsu ķermeņos.

Žurnālu var iegādāties konceptveikalā «Zīle», Avotu ielā 25, Rīgā, kā arī «Nork Magazine» mājaslapā.