Dizains — «Bukett Grafik»

Pērnā gadā izskaņā iznācis mākslas un kultūras žurnāla «Nork» 6. numurs, kas veltīts dažādiem atmiņas aspektiem — atmiņu kladēm, mākslīgajai atmiņai, vēsturiski nozīmīgu notikumu un mākslas darbu interpretācijai. Žurnāla radošā direktore un vadītāja ir Agnese Zīle, savukārt izdevuma noformējumu veidojusi zviedru grafikas dizaina studija «Bukett Grafik».

Ziņas Fold 16. februāris, 2022

Žurnāls «Nork Magazine» ir mūsdienīgs dzīvesstila, mākslas un kultūras atspoguļotājs Ziemeļnorvēģijā, piesaistot sava reģiona aktualitātēm un mākslinieciskajai darbībai arī starptautisku auditoriju. Ar jaunāko numuru žurnāla radošā direktore Agnese Zīle iepazīstina šādi: «Laikā, kad pasaule kļuvusi sarežģīta un mazliet skumja, un ceļot var tikai atmiņās, gribējās atgriezties deviņdesmitajos, kad topā bija sprādzītes taureņu formā, tamagoči un atmiņu klades. Kad jēgpilni šķita jautāt «kāda ir tava mīļākā krāsa?» un bija jāraizējas tikai par kaudzīti atmiņu klažu, kuras jāaizpilda. Vēlējos to atgriezt mūsu ikdienā, radot žurnālu, kuru var draugiem, dīvainiem kaimiņiem vai nupat satiktiem svešiniekiem dot aizpildīt, atsaucot aizmirstas vai radot jaunas atmiņas un piemiņas.» Divas no žurnāla «atmiņu anketām» jau aizpildījuši laikmetīgi mākslinieki ― norvēģu ilustrators Jens K. Stive (Jens K. Styve) un lietuviešu grafikas dizainere Kissi Ussuki. Tās kopā ar vienpadsmit stāstiem un tos pavadošām krāšņām ilustrācijām rada sapņainu un nedaudz sentimentālu bukazīnu, kas palīdzēs aizmirst par ziemu un globālo veselības krīzi.

Kā jau ierasts, jaunais «Nork» piedāvā bagātīgu un dažādu vizuālo baudījumu — mākslinieces Veras Gomesas (Vera Gomes) darbus, grafikas dizaineru Filipa Losnas (Filipe Losna), Lailas Mirsetas Trigesetas (Laila Myrseth Tryggesset), Frīdas Strommes (Frida Strømme) un jau minētās Kissi Ussuki ilustrācijas, kā arī fotogrāfijas no Hannas Doringas (Hanna Döring) un Asmunda Abusdala (Åsmund Abusdal) privātajiem arhīviem. Latvijas laikmetīgo vizuālo mākslu žurnālā pārstāv tēlnieks Mark Sun Roz, arhitekts Ivars Veinbergs ar 17. starptautiskajai arhitektūras izstādei radītām ilustrācijām, kā arī fotogrāfs Alnis Stakle, kuru par viņa jaunāko kolāžu sēriju «Mellow Apocalypse» ir intervējusi Ieva Melgalve.

 

Numura kopējo vizuālo noformējumu veidojusi grafikas dizaina studija «Bukett Grafik», savukārt pie žurnāla zīmola strādā radošā aģentūra «BOBO in Paradise» Žurnāls izdots ar Trumses kopienas un mediju kompānijas «Fritt Ord» atbalstu. Latvijā to iespējams iegādāties ISSP galerijā, kā arī žurnāla mājaslapā.