Foto — Lauma Reitere

Latvijas Mākslas akadēmijas Dizaina nodaļas studente Lauma Reitere radījusi darbu ar sociālu vērtību — somu automātiskās infūzijas sistēmas pārnēsāšanai bērniem. Soma «Spēka pele» ieguvusi pirmo vietu starptautiskajā jauno dizaineru konkursā «SaloneSatellite WorldWide Moscow».

Ziņas Fold 16. oktobris, 2019

«Spēka pele» tapusi sadarbībā ar Latvijas Mākslas akadēmijas docētājiem Ilzi Kundziņu un Mareku Birznieku, kuru uzdotais semestra darbs bija rast dizaina risinājumus problēmām, ar kurām saskaras Bērnu slimnīcas pacienti. «Spēka pele» ir varonis, kurš bērniem dod spēku un somā ievietoto infūzijas šķidrumu pārvērš «spēka eliksīrā». Radošais izaicinājums bija padarīt infūzijas sistēmas lietošanu bērnam patīkamāku, neierobežojot pacienta kustības un saglabājot pilnu funkcionalitāti. Šis dizaina risinājums padara sistēmu ērtāk lietojamu, nodrošina bērna brīvu kustību, un ir rotaļu biedrs, kurš novērš domas no sistēmas. Produkts uzlabo ārstēšanās procesu un aprūpi slimības laikā. Somas apdarei izmantots lins, iekšējam pildījumam — sintepons, kas atvieglo somas mazgāšanu un ir antialerģisks.

«Spēka pele» bija arī viens no divdesmit Latvijas Dizaina gada balvas finālistiem 2018. gadā. Gada balvas priekšsēdētājs Timotijs Ventimilja (Timothy W. Ventimiglia) produktu raksturoja kā «cilvēcisku, ētisku un patīkamu risinājumu ar funkcionālu pielietojumu un labi piemērotu, vienkāršu ideju».

Lauma Reitere turpina strādāt pie somas «Spēka pele» savā diplomdarbā, pilnveidojot to atbilstoši Bērnu slimnīcas higiēnas prasībām.