No Unas Bērziņas kolekcijas «Stāsti. 1. daļa». Foto — Uldis Vilks, Latvijas Modes palāta

Par jauno modes dizaineru konkursa «Meringue» uzvarētāju kļuvusi Latvijas Mākslas akadēmijas absolvente Una Bērziņa ar kolekciju «Stāsti. 1. daļa». Apbalvotas arī Anitas Leinas kolekcija «Virpuļojošais lidojums» un Milēnas Emīlijas Seržantes kolekcija «Frekvence». Trīs jaunās modes dizaineres balvā saņēmušas iespēju pārstāvēt Latviju starptautiskā jauno dizaineru konkursā un papildināt zināšanas ārzemēs.

Ziņas Fold 27. novembris, 2019

Una Bērziņa un Anita Leina piedalīsies «International Young Designers Contest», kas notiks Kijevā 2020. gada 5.–7. jūlijā. Starptautiskais jauno dizaineru konkurss ir viens no lielākajiem Centrāleiropā, un tā mērķis ir popularizēt jaunos modes talantus, iepazīstinot ar tiem starptautiskos modes industrijas ekspertus, medijus un sabiedrību. Visi konkursa dalībnieki ir nacionālo konkursu uzvarētāji vai laureāti, kas nodrošina augstu radošo un profesionālo līmeni.

Unas Bērziņas kolekcijas «Stāsti. 1. daļa» iedvesma rasta dzimtas fotogrāfiju albumos un ģimenes vērtībās, attieksmē pret apģērbu, tā ilgtspēju agrāk un šodien, tradīcijās un paradumos. Vēsture kārtojas slāņos, atsedzot iepriekšējās paaudzes, to likteņus un dzīves stāstus; kaut kas ir visiem zināms, kas cits paliek noklusēts kā dzimtas noslēpums. To simbolizē auduma kārtas, savilkumi, polsterējumi, silueti, kas piemēroti vīriešiem, bet pāršūti sievietēm. Tonāli kolekcija atbilst melnbaltās fotogrāfijas estētikai.

Anitas Leinas kolekcija «Virpuļojošais lidojums» tapusi, iedvesmojoties no sērferiem un viņu dzīves stila — būt nemitīgā kustībā, dzīvot šeit un tagad, sekot savām sajūtām, pārāk neaizkavēties komforta zonā. Tērpi radīti valkāšanai pēc sportiskām aktivitātēm ārtelpās, tāpēc lietoti netradicionāli materiāli, piemēram, dūnu sega, vaskots diegs un kokvilnas pleds.

Savukārt Milēna Emīlija Seržante ieguva iespēju apmeklēt modes mārketinga un menedžmenta divu nedēļu kursu Milānas Jaunajā mākslas akadēmijā. Milēna Emīlija Seržante kolekcijai «Frekvence» iedvesmojusies no monumentālās, sarkanās Kolkas bākas. Sarkanā krāsa dominē kolekcijā, veidojot atsauci uz bākas funkciju — dienā tā ir pamanāma, naktī izstaro enerģiju ar signāla frekvenci.

Tika pasniegtas arī četras īpašās balvas:

  • Unai Bērziņai un Elīnai Grīnbergai universālveikala «Stockmann Riga» balva — kolekcijas pārdošana «Stockmann Riga» 2020. gada pavasarī,
  • Kristīnei Zariņai žurnāla «Pastaiga» balva — publikācija žurnālā,
  • Ilzei Muciņai žurnāla «Lilit Look» balva par labāko dizainu — publikācija žurnālā.

«Konkursā «Meringue» redzētās finālistu kolekcijas bija ļoti augstā līmenī, kas norāda uz Latvijā iegūtu labu izglītības bāzi un konkrēto topošo dizaineru nopietnu personisko attieksmi. Es novērtēju tēmu dažādību un dalībnieku personiskos uzskatus par modi. Gan konkursa organizēšana, gan modes skašu norise bija patiesi ļoti augstā profesionālā līmenī,» tā konkursa žūrijas priekšsēdētāja Ļuba Popova raksturoja gūtos iespaidus.

Konkursa «Meringue» finālā 25. novembrī bija apskatāmas 11 konkursantu kolekcijas. Visplašāk pārstāvēta bija Rīgas Tehniskā Universitāte — ar piecām kolekcijām, no kurām divas veidotas radošos duetos, apvienojoties Nadīnai Annijai Pogai un Martai Cimdiņai, Līvai Kreilei un Annijai Grūbei, kā arī Paulas Žauneres, Alīnes Skarules un Kristīnes Zariņas individuās kolekcijas. Četras kolekcijas bija no Latvijas Mākslas akadēmijas, kuru autores — Anita Leina, Una Bērziņa, Ilze Muciņa un Elīna Grīnberga. Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolu finālā pārstāvēja Milēna Emīlija Seržante. Liepājas mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolu pārstāvēja Ieva Agruma.