Foto — Reinis Hofmanis, no Latvijas paviljona «Together and Apart» 2018. gada Venēcijas arhitektūras biennālē

14. novembrī notiks Rīgas pilsētas arhitekta ikgadējā konference, kura šogad pievēršas pieejama un daudzveidīga mājokļa tēmai. Konferences pirmā daļa noritēs kustībā — dalībnieki dosies ekskursijās uz vēsturiski nozīmīgiem daudzdzīvokļu namu projektiem Rīgā. Savukārt pēcpusdienā prezentācijas un diskusijas turpināsies Latvijas Zinātņu akadēmijā.

Ziņas Fold 8. novembris, 2019

Konferences pirmajā daļā no plkst. 10.00 līdz 13.00 konferences dalībnieki kopā ar lektoriem aicināti doties pētīt mājokļa arhitektūru pilsētvidē. Uzmanības fokusā būs apkaimes un kvartāli, ielas un pagalmi, bet visvairāk — pieejama un daudzveidīga mājokļa esamība Rīgā dažādos vēstures posmos. Interesentiem tiek piedāvāta izvēle starp sešām ekskursijām dažādās Rīgas apkaimēs, kuras vadīs arhitekti un vēsturnieki: Artis Zvirgzdiņš, Aleksandrs Feļtins, Oskars Redbergs, Ivita Ose, Inga Karlštrēma un Evelīna Ozola.

 

Konferences otrā daļa noritēs no plkst. 15.00 līdz 18.00 Latvijas Zinātņu akadēmijā un ietvers ekspertu prezentācijas un diskusiju par ilgtspējīgu mājokļa politiku. Starp lektoriem būs Vīnes pašvaldības pārstāve ANO EEK Pilsētpolitikas, Mājokļu un zemes lietu komitejā un «Eurocities» pilsētattīstības darba grupas vadītāja Suzanne Bauere (Susanne Bauer), LR Ekonomikas ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Edmunds Valantis un «Rīgas Namu Pārvaldnieks» valdes priekšsēdētājs Aivars Gontarevs. Diskusiju vadīs Rīgas pilsētas arhitekts Gvido Princis.

 

Lai procesā netiktu zaudēta sasaiste ar Rīgai būtiskiem izaicinājumiem, Rīgas pilsētas arhitekta birojs diskusiju strukturēs šādos tematiskos blokos:

  • esošā dzīvojamā fonda renovācija, uzlabojot ēku energoefektivitāti un dzīves telpas kvalitāti;
  • jauna dzīvojamā fonda veidošana, izmantojot valsts, pašvaldības un privātā sektora resursus;
  • jaunu finanšu atbalsta mehānismu izveide dzīvojamā fonda atjaunināšanai;
  • mūsdienīga iekštelpu, pakalpojumu pieejamības un publiskās ārtelpas standarta radīšana nākotnes dzīves vides atbalstam.

 

Plašāka informācija par konferenci, kā arī reģistrēšanās ekskursijām un diskusijai pieejama Rīgas pilsētas arhitekta biroja mājaslapā. Dalība konferencē ir bez maksas.