Vāka dizains — Aleksejs Muraško

Mākslinieku apvienība «Orbīta» sadarbībā ar Latvijas Fotogrāfijas muzeju laidusi klajā fotogrāmatu, kas tapusi no unikāla sava laikmeta dokumenta — labi saglabātām stikla fotoplatēm, kurās iemūžināti starpkaru perioda Strenču iedzīvotāju ikdienas un svētku mirkļi.

Ziņas Fold 9. decembris, 2019

Grāmatā izmantotie attēli nāk no Strenču fotodarbnīcas arhīva, kas glabājas Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā. Tie ir gandrīz 13 tūkstoši stikla negatīvu, kas tapuši Strenčos vairāk nekā 40 gadu garumā starpkaru periodā un padomju gados. Strenču fotodarbnīcas dibinātāja Dāvja Spundes un viņa pēcteču fotouzņēmumi stāsta par tehnikas progresu, kas strauji mainīja dzīvesveidu provincē.

 

Grāmata «Stikla Strenči» ir nozīmīgs izdevums arī starptautiskā kontekstā — šī ir, iespējams, labākā no zināmajām starpkaru Eiropas dzīves vizuālajām dokumentācijām. Grāmatā iekļauti 86 attēli no šī kopuma. 200 lappušu biezajā albumā attēli skatāmi 48 x 33 centimetru izmērā. Stikla negatīvu tehnoloģija padara iespējamu īpaši augstu detalizāciju. Paši fotouzņēmumu autori, visticamāk, nav redzējuši visas attēlu detaļas, jo tolaik fotogrāfijas parasti drukāja kontaktveidā un izmērā, kas nedaudz mazāks par pastkarti.

 

Pie izdevuma strādājuši redaktors Vladimirs Svetlovs, sastādītāja Anna Volkova, vēsturnieks Kirils Kobrins un dizainers Aleksejs Muraško. «Stikla Strenči» demonstrē laikmetīgu skatījumu uz arhīva fotogrāfiju, lai arī sastāv no vēstures dokumentiem. «Tolaiku vecmeistaru nākotnē vērstais skatiens saskatīja vienu, bet tagad tas krustojas ar mūsu skatienu, kas apguvis jau vēlāk izstrādāto fotovalodu un ko stipri ietekmējusi kinomāksla,» priekšvārdā raksta Anna Volkova.

 

Strenču fotodarbnīcas dibinātājs Dāvis Spunde ir sacījis, ka fotografē vēsturei. Šāda pieeja — teju ikviena notikuma iemūžināšana — ir iegaumēšanas veids, kas raksturo arī mūsdienas. 1920. un 1930. gados Strenču pilsētas iedzīvotāju skaits bija vien daži tūkstoši. Vēsturnieks Kirils Kobrins lēš, ka katram Strenču iedzīvotājam bijusi iespēja tikt nofotografētam vairākkārt.

 

Grāmatu «Stikla Strenči» iespējams iegādāties Latvijas Fotogrāfijas muzejā, kā arī interneta veikalā «Talka».