Publicitātes attēls

Pirmdien, 2. martā konkursa «Creative Business Cup» 2020 (CBC) nacionālās atlases finālā uzvaru guva uzņēmums «WinGo Deposit». Uzvarētājs saņēma 3000 EUR naudas balvu un iespēju pārstāvēt Latviju konkursa finālā Dānijā vairāk nekā 50 uzņēmumu konkurencē.

Ziņas Fold 5. marts, 2020

«Finālā galvenokārt tika vērtēta biznesa idejas novitāte, unikalitāte, kā arī māka prasmīgi savienot radošās vērtības ar biznesu. Bija svarīgi, lai šis produkts vai pakalpojums ir kaut kas jauns un nebijis gan Latvijai, gan pasaulei. Varbūt tieši šogad izcīnīsim uzvaru, iegūsim 2020. gada CBC radošākā uzņēmēja titulu un naudas balvu,» cerības pauž Laura Očagova, Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Biznesa inkubatoru departamenta direktore.

 

Uzņēmuma «WinGo Deposit» biznesa ideja ir atkritumu šķirošanas iekārtas jeb depozīta iekārtas, kuras ar mākslīgā intelekta palīdzību spēj atpazīt, pieņemt un sašķirot dažādu veidu un tilpumu gan veselus, gan saplacinātus dzērienu iepakojumus. Norēķinus par saņemto iepakojumu iekārta veic digitāli, neražojot jaunus atkritumus — papīra čekus.

 

Otro vietu atlasē ieguva uzņēmums «Barboleta» ar līdzsvara platformām bērnu mācību procesa uzlabošanai. Ar to palīdzību mācīties kļūst vieglāk, interesantāk un daudz efektīvāk, jo paaugstinās uzmanības koncentrēšanas līmenis un uzlabojas atmiņas darbība. Trešajā vietā ierindojās «Uppo» ar īpaši veidotām ergonomiskām aprocēm, kuras noder tiem, kuri pie datora pavada ilgas stundas un kam darbs ar datoru radījis sāpes plaukstas locītavā tās nepareiza novietojuma dēļ.

 

Uzvarētājam jūnija sākumā būs jāpiedalās Baltijas reģiona konkursā Helsinkos, bet jūnija beigās — pasaules finālsacensībās Kopenhāgenā. Cīņa notiks gan par pasaulē radošākā uzņēmuma titulu un galveno naudas balvu 7000 EUR apmērā, gan arī par investoru uzmanību. Uz starptautiskā konkursa finālu līdzi dosies arī 2. un 3. vietas ieguvēji, kam tā būs izdevība meklēt sadarbības partnerus.

 

CBC konkursa nacionālajā finālā biznesa idejas izvērtēja ekspertu žūrija: LIAA direktors Kaspars Rožkalns, LIAA Biznesa inkubatoru departamenta vadītāja Laura Očagova, konferences «Uz:runa» lektori Laura Dennler un Oskars Priede, pagājušā gada nacionālās atlases uzvarētāja «Babbit» līdzīpašnieks Aleksandrs Roga.

 

Savas biznesa idejas konkursā prezentēja astoņi jauni uzņēmumi: «Zeltini» (velo–māja–amfībija), «Flockmen» (attīstošas koka rotaļlietas), «Diegu meistars» («dari pats» komplekts mākslas darbu radīšanai no diega), «Ko tu elpo» (gaisa attīrīšanas sistēma), «Pupuchi» (kraukšķīga, no cūku pupām gatavota uzkoda), «Uppo» (ergonomiskas aproces darbam ar datoru), «Barboleta» (līdzsvara platformas bērnu mācību procesa uzlabošanai), «WinGo Deposit» (atkritumu šķirošanas automāts). CBC konkursa atlasi Latvijā organizēja LIAA Radošo industriju inkubators.

 

«Creative Business Cup» ir globāla iniciatīva, kuras misija ir uzņēmējdarbības un inovāciju stiprināšana. Ikgadējā konkursa mērķis ir atbalstīt radošas idejas un veicināt inovāciju attīstību, palīdzot uzņēmumiem no dažādām pasaules valstīm satikties ar investoriem, potenciālajiem sadarbības partneriem, kā arī sasniegt globālo tirgu.