Attēls — «Adorno»

Sešu Latvijas dizaineru autordarbi no 12. līdz 20. septembrim apskatāmi virtuālā izstādē «Jaunā realitāte» (New Reality), kas ir daļa no Londonas dizaina festivāla. Ekspozīcijā iekļautas četrpadsmit valstu dizaina kolekcijas, kopumā vairāk nekā 200 dizaina objektu. Latvijas dizaineru darbu kolekcijas kuratore ir Dita Danosa, Latvijas Dizaina centra vadītāja, bet izstādes veidotāji — Dānijas digitālā platforma «Adorno».

Ziņas Fold 17. septembris, 2020

Digitālās platformas «Adorno» virtuālajā ekspozīcijā ir ietvertas Zviedrijas, Islandes, Francijas, Spānijas, Polijas un citu valstu dizaina kolekcijas. Gatavošanās digitālajai ekspozīcijai «Jaunā realitāte» tika uzsākta Covid-19 straujās izplatības laikā Eiropā. Četrpadsmit virtuālās izstādes veidošanā iesaistīto valstu kuratoriem tika lūgts reflektēt par specifisko pieredzi, domām un tēmām, kas radušās ārkārtas situācijas laikā.

 

Latviju pārstāvošās kolekcijas kuratore, Latvijas Dizaina centra vadītāja Dita Danosa atzīmē: «Kolekcija manifestē sinerģiju starp cilvēka veidoto dizainu un dabu. Tā apvieno dažādu paaudžu un dizaina jomu izcilus dizainerus, kurus vieno kaisle atklāt jaunas materiāla dimensijas, nododoties nebeidzamiem eksperimentiem. Visi seši pārstāvētie dizaineri savos darbos piedāvā oriģinālu objektu, vizuālo efektu un gaismas sintēzi, ar ko esam pagodināti Londonas dizaina festivāla ietvaros iepazīstināt visu plašo pasauli.»

Latviju digitālajā ekspozīcijā pārstāvēs sešu dizaineru darbi, kas radīti atšķirīgos materiālos: pieredzējušais Artis Nīmanis («an&angel») un jaunā dizainere Sabīne Mežkaze–Bērziņa («Experimental») ar stikla dizainu, Ieva Kalēja («Mammalampa») — dažādiem metāliem, Jeļizaveta Suska — ar dzintara rotām, jaunais dizainers Renāts Kotļevs («Kanttari») un Latvijas dizaina klasiķis Jānis Straupe — ar dažādu koku faktūru izmantojumu mēbelēs. Kolekcijā iekļautie dizaina objekti atklāj detaļu un paņēmienu skaistumu tuvplānā, savukārt dizaina žilbinošais efekts ir redzams jau no tāluma, sasaucoties ar kolekcijas nosaukumu «Tuvu un tālu — esi apžilbināts!» (Near and Far — Be Dazzled!).

 

Akcentējot jūru kā Latvijas dizaina kolekcijas vienojošo stīgu, Dita Danosa uzsver: «Jūra raisa cerības un ticību nākotnei, brīdina par neparedzamību, vairo aizrautību, pārticību un spēku. Jūra mūs ir iedvesmojusi gadsimtiem ilgi, un tā joprojām turpina mūs iedvesmot. Tā ietekmē to, kā mēs dzīvojam, ko domājam, jūtam un radām, ko apliecina Latvijas dizaineru veikums jau daudzus gadus.»

 

«Latvijas dizaina darbu piedalīšanās Londonas dizaina festivālā ir unikāla iespēja mūsu radošos talantus eksponēt ne tikai plašajam dizaina cienītāju lokam Lielbritānijā, bet, pateicoties tehnoloģiju attīstībai, vest tos vēl tuvāk potenciālajiem interesentiem visā plašajā pasaulē. Izmantojot virtuālās ekspozīcijas unikālās priekšrocības, Latvijas dizaina meistaru darbu katrs var tuvu iepazīt pašam ērtākajā laikā. Tas, nenoliedzami, veicina Latvijas vārda atpazīstamību starptautiskajā kolekcionējamā dizaina vidē,» norāda Latvijas Republikas Kultūras ministrijas valsts sekretāre Dace Vilsone.

Londonas dizaina festivāls (London Design Festival) norisinās no 12.līdz 20.septembrim. Ar Londonas pilsētas mērijas atbalstu festivāls tiek organizēts jau kopš 2003. gada, un, neskatoties uz Covid 19 krīzi, jau astoņpadsmito reizi festivāls mazākā formātā norisināsies klātienē. Festivāla programma piedāvā arī plašas iespējas sekot līdzi dizaina notikumiem digitālā formātā.

 

Dānijas galerija «Adorno» ir jau pieredzējusi Londonas Dizaina festivāla dalībniece un kā digitālā galerija ir apņēmusies mainīt pieredzējuma pieeju dizainam un mākslai tiešsaistē, to interesentiem piedāvājot bez laika un atrašanās vietas ierobežojumiem. Galerijas dibinātāji un vadītāji ir Skandināvijas dizaina pasaulē pazīstamie Kristians Snorre Andersens (Kristian Snorre Andersen) un Martins Klauzens (Martin Clausen). Kopš 2016. gada galerija piesaista un piedāvā labākos kolekcionējamā dizaina un amatniecības izstrādājumus no visas pasaules.

 

Latvijas Dizaina centra (LDC) darbības mērķis ir sekmēt Latvijas dizaina jomas attīstību ilgtermiņā un plašāku dizaina lietojumu uzņēmējdarbībā un publiskajā sektorā, apvienojot dizaina profesionāļus un iesaistot dizaina ekosistēmas dalībniekus. LDC veidots kā dažādas institūcijas, starpdiciplināras jomas un mērķa auditorijas vienojoša platforma. LDC izveidi ir inicējusi un finansē Kultūras ministrija.