Publicitātes attēls

Biedrība «Žaņa Lipkes memoriāls» ir izsludinājusi atklātu metu konkursu «Žaņa Lipkes memoriāla izglītības centra ēkas jaunbūve Rīgā, Mazajā Balasta dambī 6».

Ziņas Fold 21. oktobris, 2020

2020. gadā Žanim Lipkem aprit 120 gadu. Žaņa Lipkes memoriāls to svin ar skatu nākotnē, plānojot memoriālam pievienot vēl vienu ēku — Drosmes māju, kas būs paredzēta izglītībai.

 

Iecerēts, ka Drosmes māja kļūs par visiem atvērtu daudzfunkcionālu izglītības centru, vietu sabiedrības saliedēšanai un aizspriedumu mazināšanai. Tā būs telpa un satikšanās iespēja Latvijas etniskajām kopienām un skolām, lai veidotu noturību pret automātiskiem stereotipiem. Centrā tiks nodrošināta mūžizglītība dažādām paaudzēm par 20. gadsimta Eiropas pieredzi un cilvēcības katastrofu. Drosme māja būs brīva telpa kopdarbam, zāle starptautiskām izstādēm par neērtām un sarežģītām tēmām Eiropā.

 

Konkursa mērķis ir iegūt kvalitatīvu, arhitektoniski pārdomātu un ekonomiski pamatotu apbūves ieceri Drosmes mājas jaunbūvei Rīgā, Mazajā Balasta dambī 6, izmantojot radošu sacensību un brīvu konkurenci starp konkursa dalībniekiem.
 Ideju konkursā var piedalīties gan pieredzējuši arhitektu biroji, gan studenti, jauni profesionāļi un to apvienības. Konkursa balvu fonds ir 8 500 eiro.

 

Konkursa žūrijas komisijā strādās biedrības «Žaņa Lipkes memoriāls» valdes priekšsēdētājs Māris Gailis, antropologs Viesturs Celmiņš, arhitekti Zaiga Gaile, Gatis Didrihsons, Juris Dambis un Linda Leitāne.

 

Konkursa norises laiks — no 2020. gada 19. oktobrim līdz 18. decembrim. E–pasts saziņai: konkurss@lipke.lv Visi konkursa materiāli pieejami šeit.

Manifests

Ostas strādnieks Žanis Lipke vācu okupācijas laikā neiespējamos apstākļos glāba cilvēkus, kurus vara un kaimiņi par cilvēkiem neuzskatīja. Tam vajadzēja drosmi un draugus.

 

Būt drosmīgam nav viegli, būt mazākumā nav viegli. Ienīst un turēt aizdomās citādo ir vieglāk, tam nav pat jāpiepūlas.

 

Tomēr mēs gribam dzīvot valstī, kur līdzcilvēks ir cilvēks. Vēlamies, lai mūsu sabiedrība būtu drosmīga, atbildīga un iejūtīga. Lai tā spētu sadarboties un pašregulēties, negaidot norādes «no augšas». Un vēlamies strādāt tā labā.

 

Mēs gribam Rīgā izveidot vietu, kurā pulcētos jauni cilvēki lielas dzīves sākumā, lai taptu noturīgāki pret stereotipiem, pret vispārpieņemtiem un pavirši atkārtotiem naida mītiem.

 

Pilsoniskā drosme ir jāmāca, tā jātrenē kā muskulis, kā sacīkšu zirgs. Tāpēc Drosmes māja būs treniņlaukums Latvijas bērniem un jauniešiem. Palīdzēsim lauvassirdīm drosmi audzēt un tikt galā arī ar sekām un blaknēm.

 

Drosmes māja atradīsies tieši līdzās Žaņa Lipkes memoriālam Ķīpsalā, dabiski iekļaujoties «Zināšanu jūdzē», kura jau aptver vairākas universitātes, biznesa centrus, Latvijas Nacionālo bibliotēku un muzejus.

 

Mūsu mērķis ir augsts, bet sasniedzams — kļūt par jaunās pilsoniskās sabiedrības atbalsta punktu vēstures izzināšanai un drosmīgu, pasauli pārveidojošu ideju realizēšanai.