Publicitātes foto

Atzīmējot Krišjāņa Barona 185. dzimšanas dienu, pārizdota un papildināta Barona un citu autoru 1859. gadā sarakstītā ģeogrāfijas grāmata «Mūsu tēvzemes aprakstīšana». Izdevums unikāls ar to, ka vienā grāmatā publicētas divas 19. gs. liecības par latviešu zemi un tautu — 1859. gadā izdotā grāmata «Mūsu tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti» un 1896. gadā īpaši caram Nikolajam II dāvināts latviešu mākslinieku albums.

Ziņas Fold 21. novembris, 2020

Krišjāņa Barona, Jura Alunāna un Krišjāņa Valdemāra sarakstītā grāmata «Mūsu tēvzemes aprakstīšana un daži pielikumi īsumā saņemti» ir pirmā ģeogrāfijas grāmata latviešu valodā, kas izdota, lai izglītotu latviešu tautu par zemi, kurā tā dzīvo, par citām tautām, kas to apdzīvo, kā arī par latviešu valodas vērtību un senumu pasaules valodu vidū. Savukārt Caram Nikolajam II inaugurācijas dienā dāvinātais albums «Ainas no latviešu tautas dzīves» (1896. g.) ir cieņas apliecinājums latviešu zemniekiem.

 

Grāmatā pievienoti arī zinātniski komentāri un esejas par K. Barona un viņa laikabiedru izdoto grāmatu. Aprakstīts arī caram dāvinātais mākslas albums, tā saturs, arī liktenis, kas atvedis to atpakaļ uz Rīgu. Līdz šim vienkopus nepublicētajā albumā ir Vilhelma Purvīša, Jaņa Rozentāla, Ādama Alkšņa, Riharda Zariņa un citu mākslinieku darbi, un tas šobrīd glabājas Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā. Grāmatā «Mūsu tēvzemes aprakstīšana» publicēta arī vēsturiska mūsdienu Latvijas teritorijas karte no Latvijas Nacionālās bibliotēkas arhīva.

 

Grāmatas dizaina pamatā likts godīgums un pazemība. «Šī visa satura un vēstures bagātība tiek apvienota grāmatas dizainā — apspēlējot to, kā no zemā un šķietami necilā ir veidojusies mūsu zeme, valoda un kultūra,» stāsta dizaina studijas «Overpriced» vadītājs, grāmatas dizainers Aigars Mamis. Grāmatas vizuālajā noformējumā izmantoti tekstilmākslinieces Ievas Krūmiņas autortehnikā veidoti mākslas darbi — augu kopijas zeltā no PET materiāliem. Grāmatā lietots burtu dizaineres Evas Abduļinas radītais burtveidols «Austra», kas balstīts 20. gadsimta latviešu tipogrāfijas tradīcijā. Grāmata iespiesta tipogrāfijā «Livonia Print».

 

Imanta Ziedoņa muzejs grāmatu par godu K. Barona 185. dzimšanas dienai izdod fonda «Viegli» izdevniecībā. To iespējams iegādāties LNB Draugu telpā, grāmatnīcās «Jānis Roze», «Globuss» un, iepriekš piesakoties, arī fonda «Viegli» birojā Rīgā.

 

Imanta Ziedoņa muzejs veido arī pasākumu ciklu «Ziedoņa muzejs ceļā ar Baronu» visa gada garumā, lai stiprinātu nacionālo pašapziņu un ikvienam liktu aizdomāties par savām saknēm un nacionālajām vērtībām. Projekta aktivitātēm var sekot līdzi Ziedoņa muzeja mājaslapā  un muzeja sociālajos tīklos: Facebook  un Instagram.