Attēls — VKKF

Drīzumā būs pieejams pabalsts dīkstāvē esošajām radošajām pašnodarbinātajām personām. Atkarībā no līdzšinējiem ienākumiem tas sasniegs 500–1000 eiro mēnesī.

Atbalsts Fold 12. februāris, 2021

«Analizējot datus par to, kā pašnodarbinātās radošās personas kvalificējas universālajiem atbalsta mehānismiem, ir skaidrs, ka tie kultūras nozarē nesasniedz savus mērķus. Uz to norāda gan VID sniegtā informācija, gan pašnodarbināto radošo personu organizāciju sniegtie dati. Ja pieprasījumu skaits pārsniegs iezīmēto finansējuma apjomu, vērsīsimies ar atkārtotu finanšu pieprasījumu,» norāda kultūras ministrs Nauris Puntulis.

 

Pēc Pašnodarbināto mūziķu biedrības sniegtajiem datiem tikai 2% ir saņēmuši atbalstu pašnodarbinātajiem paredzētajās VID administrētajās otrās kārtas programmās. 35% respondentu no pašnodarbinātajiem, pašnodarbinātajiem uz autoratlīdzību līguma pamata, saimnieciskā darba veicējiem, patentmaksas maksātājiem, individuālajiem komersantiem, SIA vai mikrouzņēmuma īpašniekiem nemaz nav pieteikušies un nepretendē uz kādu no atbalsta instrumentiem kā biežāko iemeslu minot nespēju izpildīt noteiktos kvalifikācijas kritērijus: neatbilstība MK noteikumu prasībām, zems dīkstāves apmērs, jo 2020. gada 3. ceturkšņa ienākumi, no kuriem aprēķina atbalstu, ir minimāli (vasaras periodā sektora darbībai tika saglabāti ierobežojumi), dīkstāve tiek aprēķināta tikai no viena personas ienākuma veida (saimnieciskā darbība vai mikrouzņēmums).

 

2 miljonus eiro vērto atbalsta programmu pēc tās nosacījumu apstiprināšanas valdībā administrēs Valsts kultūrkapitāla fonds (VKKF). Plānots, ka konkurss atbalsta saņemšanai tiks izsludināts martā. Plašāka informācija par atbalsta iespējām un programmas uzsākšanu drīzumā būs pieejama VKKF mājaslapā.