Publicitātes attēls

Plānojot atzīmēt Latvijas nacionālās valūtas — lata ieviešanas simtgadi 2022. gadā, Ventspils pilsētas pašvaldība vēlas izveidot lata piemiņas skulptūru. Mākslinieki un dizaineri tiek aicināti līdz 29. martam iesniegt savu redzējumu par lata kultūrvēsturiskās nozīmes attēlojumu skulptūras veidolā.

Ziņas Fold 5. februāris, 2021

Nacionālā valūta, līdzās ģerbonim, karogam un himnai, ir viens no nozīmīgākajiem suverēna valstiskuma simboliem. Monētas un banknotes, kuru dizainā ir iekļauti nozīmīgākie valsts, sabiedrības un kultūrvēsturiskie simboli, stāsta par valsts vēsturi, kultūras īpatnībām un politisko uzbūvi. Nacionālā nauda reprezentē valsti citu valstu saimē un veic savdabīgu patriotiskās audzināšanas funkciju valsts iekšienē, ikdienas apgrozībā atgādinot tās lietotājiem nozīmīgākās konkrētās sabiedrības vērtības un simbolus.

 

Ventspilij saite ar Latvijas nacionālo valūtu — latu ir bijusi īpaša, jo daļa no 1922.–1926. gadā Lielbritānijā kaltajām sudraba viena un divu latu monētām, transportējot tās no Londonas, tika izkrautas tieši Ventspils ostā. Atzīmējot šī notikuma simtgadi, Ventspils pilsētas pašvaldība plāno izveidot lata piemiņas skulptūru Ventspils pilskalnā, no kura paveras skats uz Ventspils ostu.

 

Lai iecerētā lata piemiņas skulptūra kļūtu par augstvērtīgu publiskās mākslas darbu, kas bagātina pilsētvidi, 2021. gada 27. janvārī izsludināts atklāts metu konkurss «Metu izstrāde Lata piemiņas skulptūrai Ventspilī», aicinot māksliniekus un dizainerus līdz 2021. gada 29. marta plkst. 11.00 sagatavot un iesniegt savus priekšlikumus skulptūras veidolam.

 

Pirmās vietas ieguvējs saņems prēmiju 2000 EUR apmērā, otrās vietas ieguvējs — 1500 EUR, un trešās vietas ieguvējs — 1000 EUR apmērā. Tiks piešķirta arī viena 500 EUR veicināšanas prēmija. Konkursa žūrijā strādās Ventspils domes darbinieki, arhitekti, dizaineri un mākslas vēsturnieki.

 

Ar konkursa nolikumu var iepazīties Elektronisko iepirkumu sistēmas vietnē.