Foto — Alvis Rozenbergs

Viens no Pārdaugavā uzcelto daudzdzīvokļu namu «Filozofu rezidences» nepabeigtajiem dzīvokļiem pārtapis pop–up restorānā «Venue 54». Dizaina risinājumi un izvēlētie materiāli palīdzējuši nepabeigtības sajūtu pārvērst unikālā konceptā, kas rotaļīgi apspēlē ilgtspējas jautājumus.

Ziņas Fold 16. februāris, 2021

«Venue 54» ir jau otrais sadarbības projekts starp pavāru Ināru Bīrmani un dizaina studiju «Open AD» — 2012. gadā tika realizēts veģetārais «private dining» koncepta restorāns «Dzīvoklis 19», un nu gaidāms tā turpinājums. Idejas pamatā ir vēlme likt klientiem justies kā atnākušiem pie Ināra ciemos. Projekta koncepts veidojies organiski: dizaina un arhitektūras studija jau bija iedzīvojusies savā pop–up birojā «Filozofu rezidencē», un, apzinoties neapdzīvotās ēkas potenciālu, sarunās ar ēkas apsaimniekotāju radās ideja restorānam atvēlēt kādu no nepabeigtajiem dzīvokļiem.

 

Tieši nepabeigtība iedvesmojusi «Venue 54» dizaina konceptu. Ņemot vērā, ka telpai jebkurā brīdī var uzrasties ilgtermiņa īpašnieks, restorānā izmantotie risinājumi ir gan ekonomiski, gan viegli pielāgojami un transportējami. Tas, savukārt, lieliski sasaucas ar pop–up koncepta īslaicīgo dabu. Būtiski, ka visiem izmantotajiem materiāliem ir iespējas savu dzīvi turpināt arī pēc restorāna darbības noslēguma.

Restorāna interjerā radoši izmantoti dažādi atgriezumi un būvmateriālu pārpalikumi, kas atradušies «Open AD» krājumā. Dizaina process atgādinājis radošu darbnīcu, kurā, uz vietas modelējot, kombinējot un būvējot, atrasti vispiemērotākie risinājumi. Liela daļa mēbeļu ir roku darbs, ko dizaina koncepta autores Zanes Teteres–Šulces uzraudzībā veidojis pats Inārs un viņa draugi, dizainere Beatrise Dzērve («Open AD»), kā arī pieaicinātie meistari Aldis Bušs («Bushmando») un Agnese Landrāte («AL Design»). Savukārt krēsli atceļojuši līdzi Ināram un pārveidoti, lai iederētos jaunajā mājvietā.

 

Gaidot laiku, kad spēkā vairs nebūs pulcēšanās ierobežojumu, restorāna interjers veidots funkcionāls un pielāgojams. Piemēram, Agneses Landrātes veidoto dīvānu iespējams sadalīt un pārbīdīt, lai telpu pielāgotu semināru vajadzībām. Savukārt bīdāmās stalažas ir ne vien telpu sadalošs vai dekoratīvs elements, bet arī vertikālais dārzs, kas izpilda vienu no Ināra uzstādījumiem — rast iespēju uz vietas audzēt zaļumus. Restorāna iekārtojumā valdošais mērķtiecīgais haoss kontrastē ar galdu noformējumā ieturēto atturīgumu, kas ļauj izcelties ēdienam. «Venue 54» interjers apliecina, ka neieguldot daudz līdzekļu, iespējams radīt vidi, kas atbilst mūsdienu ilgtspējas un funkcionalitātes standartiem.