Paula Treimane — rotu kolekcija izstādei «Zīme/Mark», 2020. Foto — Paula Treimane

Februārī savu trīs gadu dzimšanas dienu atzīmē Rotu mākslas biedrība, kurā, lai īstenotu sev un sabiedrībai svarīgas idejas, apvienojušās dažādas Latvijas rotu mākslinieku paaudzes. Biedrība tikko pabeigusi veidot savu jauno mājaslapu, kas ļauj ikvienam tuvāk iepazīt māksliniekus un viņu radītos darbus.

Ziņas Fold 17. februāris, 2021

Rotu mākslas biedrība dibināta 2018. gadā, kopā sanākot rotu māksliniekiem Valdim Brožem un Zanei un Jānim Vilkiem. Biedrībā kopā darbojas 22 mākslinieki. To lokā ir gan augstas raudzes rotu meistari ar milzīgu pieredzi, gan tikko studijas beiguši sava ceļa meklētāji. Dažādo paaudžu un rokrakstu plašā amplitūda ļauj biedrībai veicināt nozares attīstību un stiprināt pēctecību.

 

Biedrības mērķos ietilpst ne vien kopīgu izstāžu organizēšana, bet arī informācijas uzkrāšana un glabāšana, kā arī apņemšanās popularizēt rotu mākslu vietējā un starptautiskā mērogā. Atzīmējot savu dzimšanas dienu, Rotu mākslas biedrība izveidojusi jaunu mājaslapu, dodot iespēju visiem interesentiem sekot līdzi biedrības jaunumiem, iepazīties ar māksliniekiem un apskatīt viņu darbus. Šo projektu realizēt palīdzējis Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Rotu mākslas biedrības izstādes

Par vienu no biedrības dibināšanas rosinātājiem kalpoja 2017. gadā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā notikusī izstāde «Sinerģija. Laikmetīgās tendences metālmākslā un dizainā». Šis notikums pamudināja māksliniekus apvienoties ne tikai izstādē, bet apkopot savus spēkus arī biedrībā.

 

Par savas pirmās kopīgās izstādes vadmotīvu un nosaukumu rotu mākslinieki izvēlējās jēdzienu «A Priori». Tas apzīmē vispārējas zināšanas, kas nav atkarīgas no personīgās pieredzes. Darbi, kas 2019. gadā bija aplūkojami Cēsīs, tika radīti īpaši šai izstādei.

 

Biedrības otrā izstāde ar nosaukumu «Zīme» notika 2020. gada sākumā, īsi pirms globālās pandēmijas sākuma. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā skatāmajā izstādē mākslinieki savos darbos interpretēja slavenā abstraktā ekspresionista «spraigas melanholijas vai starojoša mirdzuma caurstrāvotās gleznas».

 

Jau kopš pagājušā gada sākuma biedrība plāno savu 2021. gada izstādi, par kuras tematu izvēlēta «dienasgrāmata». Reaģējot uz globālajiem notikumiem un vērojot pasauli, dienasgrāmata kā personīgā pašizpausme biedrības dalībniekiem ļauj atraisīt individuālo redzējumu, bet vienlaikus atgādina, ka «visi esam vienā laivā».