Foto — Zelma Balode

Absolvējot Glāzgovas Mākslas skolu, tekstila dizainere Zelma Balode ir radījusi plisētu adījumu, kas maina krāsu atkarībā no leņķa, kādā tas tiek aplūkots. 2019. gadā viņas kolekcija «Colourglow» uzvarēja Lielbritānijas konkursā «Krāsa dizainā» («Colour in Design Award»).

Ziņas Fold 9. februāris, 2021

Tekstila dizainerei Zelmai Balodei ir arī arhitektes izglītība, un tieši ēku struktūrā, formā un detalizācijā Zelma ir guvusi iedvesmu tehniskajam paņēmienam, kas ļauj radīt krāsu mainošu tekstilu. Kolekcija «Colourglow» ir centieni audumā replicēt Antverpenes MAS muzeja un «Westkaai 1+2» augstceltņu viļņoto stikla fasāžu gaismu spēles. Izmantojot izšūšanas diegam līdzīgu polihromu dziju un eksperimentējot ar dažādām adīšanas un plisēšanas tehnikām, Zelma ir radījusi smalku, puscaurspīdīgu lēcveida tekstilu, kas maina toni, atkarībā no leņķa, liekuma un skatu punkta.

 

«Colourglow» tekstilizstrādājumiem būtisks ir gan katras krāsas pavediena novietojums kopējā adījuma struktūrā, gan kontrasts un saspēle starp dažādiem toņiem. «Krāsu paletes izvēle ir plūstošs un neparedzams process. Vai nu sākot ar klusinātiem toņiem un tiem pievienojot košu akcentu, vai tieši otrādi — krāsu izvēlē nepieciešams līdzsvars starp izpratni un eksperimentāciju,» komentē Zelma. Tieši kolekcijas dziļie, piesātinātie toņi un to savstarpējā saspēle Zelmai atnesa uzvaru konkursā «Krāsa dizainā», ko rīko lielākais Lielbritānijas dizaina augstskolu konkurss «Jaunie dizaineri» («New Designers»).

 

Zelma ir turpinājusi savu izglītību Heriota–Vata universitātes adījumu modes dizaina nodaļā, kas studentiem piedāvā iespēju strādāt ar digitālajām adīšanas mašīnām un uzsver ilgtspējīga dizaina nozīmi. Tur Zelma savam maģistra darbam «Assemble Yourself» izstrādājusi modulārus adītus apģērbus, kas transformējami dažādos siluetos.