Foto — Elza Ruža

Divu mēnešu tiešsaistes kursā, kas sāksies 31. martā, piedāvā apgūt fotogrāfisko domāšanu un tehniskos pamatus ar pieredzējušiem profesionāļiem — Ivetu Gabaliņu un Sandiju Ruļuku.

Ziņas Fold 25. marts, 2021

ISSP Skolas kursam aicināts pieteikties ikviens, kurš vēlas spert pirmos soļus radošajā fotogrāfijā un izprast attēlu veidošanas principus. Pildot dažādus radošus uzdevumus, dalībnieki ne tikai apgūs fotogrāfijas tehniskos pamatus, bet mācīsies arī nolasīt un izmantot fotogrāfijās vizuālo valodu, lai paustu sev svarīgas idejas un saskatītu tās citu darbos. Kurss piedāvās ievadu fotogrāfiskās domāšanas pamatprincipos un sniegs ieskatu nozīmīgu autoru daiļradē, sākot no fotogrāfijas pirmsākumiem līdz mūsdienām.

 

Kurss «Ievads fotogrāfijā» ietver gan teorētiskas lekcijas, gan praktiskas nodarbības un radošus uzdevumus. Tā pamatā ir pasniedzēju personiska attieksme pret katra interesēm, un tiks veicināta diskusija un sadarbība arī starp pašiem dalībniekiem. Noslēgumā katrs izveidos darbu jeb fotogrāfiju minisēriju, ko prezentēs pasniedzējiem un kursabiedriem. «Ievads fotogrāfijā» ir iespēja gan fotogrāfijas entuziastiem, gan dažādu radošo jomu profesionāļiem un studentiem attīstīt savas prasmes un izpratni par mediju iedvesmojošā un interaktīvā vidē ar iespēju piekļūt pasniedzēju sagatavotajiem materiāliem sev ērtā laikā un vietā.

Radošās nodarbības vadīs Iveta Gabaliņa — fotogrāfe un fotogrāfijas pasniedzēja, kura fotogrāfiju māca kopš 2008. gada. Gabaliņa fotogrāfiju apguvusi Andreja Granta studijā, Bornmutas Mākslas institūtā un Fotogrāfijas maģistratūras programmā Ālto Universitātē, Helsinkos. Ieguvusi vairākas balvas starptautiskos konkursos: «C/O Berlin Talents 2013», «Burn Magazine Award» un CDS Dokumentālās fotogrāfijas balvas konkursā, kā arī nominācijas pasaules nozīmīgākajos fotokonkursos «Sony World Photography Award» un «Leica Oskar Barnack Award». Viņas darbi tiek regulāri izstādīti gan Latvijā, gan ārvalstīs. Kopš 2018. gada Gabaliņa ir ISSP Galerijas programmas vadītāja.

 

Fotogrāfijas tehniskos aspektus kursa dalībnieki apgūs grafikas dizainera, fotogrāfa un Latvijas Mākslas akadēmijas pasniedzēja Sandija Ruļuka vadībā. Ruļuks ieguvis bakalaura grādu Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, studējis Centrālajā Sentmārtina Mākslas un dizaina koledžā Londonā un ISSP vasaras skolā. Ruļuka darbu uzmanības centrā ir cilvēks un viņa ķermenis, kas bija redzams arī personālizstādē «Gaiss» festivālā «Rīgas Fotomēnesis» 2018. gadā. Līdzās autorprojektu realizēšanai Ruļuks strādā arī modes fotogrāfijas laukā.

 

Kurss notiks pilnībā attālināti, izmantojot videokonferenču lietotni «Zoom», un ir atvērts interesentiem bez priekšzināšanām. Maksa par sešpadsmit nodarbībām ir 320 eiro. Mācības notiks divas reizes nedēļā, ceturtdienās un piektdienās no 18.30—20.30, izņemot pirmās divas nodarbības, kas notiks trešdien, 31. martā, un ceturtdien, 1. aprīlī.

 

Vairāk informācijas par mācību kursu un pieteikšanos — ISSP Skolas mājaslapā.