Publicitātes attēls

Lai uzturētu radošo un pētniecisko ziņkāri, Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija «MPLab» organizē tiešsaistes meistarklases par dažādām tēmām — lāzerskenēšanu, fotogrammetriju, skaņas mākslu un radošo programmēšanu. Meistarklases paredzētas visiem, arī interesentiem bez priekšzināšanām.

Ziņas Fold 4. marts, 2021

«Update. Hybrid Lab» organizatori «MPLab» aicina nebaidīties no nezināmā: «Jauno mediju mākslu nevajadzētu skatīt kā prasmes, kas paredzētas ierobežotam interesentu lokam. Lai arī termini pirmajā brīdī šķiet sarežģīti, šīs prasmes ir pieejamas, apgūstamas un izmantojamas ikvienam. Šī brīža situācijā tiešsaistes meistarklases ļaus iekustināt prātu, lai iegūtu jaunu vaļasprieku vai jaunas iemaņas radošo mērķu sasniegšanai.»

 

Pirmā lekcija, kas veltīta lāzerskenēšanai, notiks 3. martā, 18.30. Divu stundu intensīvā meistarklasē dalībnieki apgūs paņēmienus, kā šo daudzpusīgo tehnoloģiju izmantot mākslas darbu veidošanā. Meistarklasi pasniegs profesors Žilvinas Lilas (Lietuva / Vācija), kuram ir daudzu gadu pieredze gan lektora darbā, gan darbā ar lāzerskenēšanas tehnoloģijām. Meistarklasē tiks izskaidroti lāzerskenēšanas darbības principi un parādīti veidi, kā to praktiski lietot 3D attēlu un animāciju veidošanā.

 

Otrā meistarklase notiks 17. martā. Tās tēma būs fotogrammetrija un ar šo paņēmienu iegūto modeļu iekļaušana tiešsaistes lapās un aplikācijās, izmantojot «WebGL» un «A-frame». Fotogrammetrija ļauj ieskenēt reālus objektus, lai tos varētu izmantot dažādās 3D vidēs. Meistarklasi pasniegs mākslinieks Alvis Misjuns, kurš veidojis gan Latvijas Mākslas akadēmijas 3D modeli, ko iespējams izstaigāt tiešsaistē, gan latviešu viensētas modeli, kas radīts, digitalizējot Latvijas Nacionālā Brīvdabas muzeja eksponātu.

 

Meistarklašu sērija turpināsies aprīlī un maijā. Tās vadīs 3 mākslinieces: Šellija Nota (Shelly Knotts, Lielbritānija), Aleksandra Kardenasa (Alexandra Cardenas, Kolumbija / Vācija) un Olīvija Džeka (Oliva Jack, ASV). Šo meistarklašu mērķis ir ne vien iepazīstināt dalībniekus ar izolācijā viegli pieejamu skaņrades tehniku, kam nepieciešams tikai dators, nevis īpaša skaņu studija, bet arī mainīt stereotipus par skaņas mākslu un programmēšanu kā vīrišķīgu profesiju, tādējādi iedrošinot jaunās skaņas un mediju mākslinieces izmēģināt brīvpieejas tehnoloģijas. Apgūstot radošo programmēšanu, mākslinieki var atteikties no komerciālās programmatūras un attīstīt savus unikālos digitālos mākslas izteiksmes līdzekļus.

 

«Update. Hybrid Lab» ir paredzēts studentiem, māksliniekiem, pētniekiem, pedagogiem un citiem mākslas un tehnoloģiju interesentiem. Visi notikumi būs bez maksas un skatāmi tiešsaistē reāllaikā. Dalībnieki varēs iesaistīties diskusijās ar lektoriem, kā arī atkārtot zināšanas, noskatoties lekciju ierakstus arhīvā.

 

Nodarbības organizē Liepājas Universitātes Mākslas pētījumu laboratorija «MPLab» sadarbībā ar biedrību «ASTE. Art, Science, Technology, Education» un jauno mediju kultūras centru «RIXC». Lekciju cikls tapis ar Eiropas Savienības programmas «Radošā Eiropa» atbalstu projekta «GREEN Revisited. Encountering Emerging Naturecultures» ietvaros.

 

Pilna programma un pieteikšanās mesitarklasēm — «Update. Hybrid Lab».