Paviljons «Steampunk», Tallinas Arhitektūras biennāle 2019. Foto — Tõnu Tunnel

Arhitekti tiek aicināti iesniegt priekšlikumus 2022. gada Tallinas Arhitektūras biennāles (TAB) instalāciju programmas konkursam «Slowbuilding». Izmantojot lēnuma konceptu, konkurss papildina biennāles galveno tēmu «Edible. Or, the Architecture of Metabolism» («Ēdams. Jeb vielmaiņas arhitektūra»).

Ziņas Fold 18. marts, 2021

Atklātais divu posmu konkurss rosina dalībniekus izstrādāt dizainu āra instalācijai Tallinas centrā. Pagaidu instalācija atradīsies iepretim Igaunijas Arhitektūras muzejam, kas ir viens no Tallinas izcilākajiem industriālās arhitektūras piemēriem. Novietne ir dzīvīga gājēju zaļā zona gar vienu no noslogotākajām Tallinas ielām, kas savieno ostu ar pilsētas centru.

 

Instalāciju konkurss aicina meklēt veidus, kā «Slow Food» kustības idejas var kalpot par sākumpunktu jaunai vīzijai par to, kā un ko mēs būvējam. Kā atbilde industrializētajai ātrās ēdināšanas produktu ražošanai, «Slow Food» kustība iestājas par tradicionālo un reģionālo ēdienu saglabāšanu, resursu taupīšanu, lokālu pārtikas produktu audzēšanu un ražošanu, kā arī to daudzveidību, stimulējot vietējo ekonomiku un priekšplānā izvirzot kvalitatīvu uzturu. Tā kā arhitektūras projektēšana un būvniecība tiek arvien vairāk automatizēta, kapitalizēta, globalizēta un standartizēta, «Slow Food» kustības mērķi ir vienlīdz piemērojami arī ēku un vides veidošanai.

 

Instalācijas programmas konkursa kuratoru komanda skaidro: «Kā pretstats dominējošajām ātrgaitas industriālās būvniecības tendencēm, konkurss aicina izpētīt sakarību starp digitālajām tehnoloģijām un lēnumu. Lēnums ir noderīgs ietvars, kas ļauj attīstīt ne vien alternatīvus pārtikas ražošanas veidus, bet arī iztēloties projektēšanu un būvniecību pasaulē ar ierobežotu fizisko resursu pieejamību un eksponenciāli augošu skaitļošanas jaudu.»

 

TAB 2022 instalāciju programmas konkurss aicina iesniegt priekšlikumus, kas būvniecības tehnoloģijas vēro ar ilgu, romantisku un uz cilvēku vērstu skatu, piedāvājot dizainu, kas akcentē un paplašina mūsu priekšstatus par mācīšanos un meistarību, amatniecību un analogo ražošanu, vietējo materiālu atkārtotu izmantošanu, cilvēka jaunrades un improvizācijas spēju, pielāgošanos videi, kā arī iesaista apkārtējos un raisa izbrīnu.

 

Konkurss ir vērsts uz jaunu arhitektūras talantu atklāšanu, un tajā var piedalīties jebkurš diplomēts arhitekts vai komandas, kuru sastāvā ir vismaz viens arhitekts. Dalībniekiem nav jābūt sertificētiem, taču konkurss nav atvērts studentiem. Pirmā posma iesniegšanas termiņš ir 2021. gada 22. aprīlis, bet otrajā posmā priekšlikumus varēs iesniegt līdz 2021. gada 10. septembrim. Pirmās vietas ieguvējs saņems 15 000 eiro lielu budžetu instalācijas būvniecībai.

 

Vairāk informācijas par konkursu, tā nolikums un konkursa materiāli pieejami Tallinas Arhitektūras biennāles mājaslapā.