Hanss Jākobs Vārs (Hans Jakob Väär) — «In the Sun»

Tallinas Fotomēneša rīkotāji līdz 9. maijam aicina māksliniekus, kuratorus pētniekus, dizainerus, rakstniekus un starpdisciplinārus domātājus iesniegt savus pieteikumus dalībai pasākuma satelītprogrammā.

Ziņas Fold 20. aprīlis, 2021

Konkursam var pieteikt izstādes, grāmatu atklāšanas pasākumus un lasījumus, mākslas performances un pastaigas, kā arī citus līdzīga formāta pasākumus. Projekti var notikt privātā vai publiskā telpā Tallinā un tās tuvākajā apkārtnē biennāles norises laikā no 1. septembra līdz 17. oktobrim. Pieteikties aicināti gan pieredzējuši radošie profesionāļi, gan jaunizveidotas iniciatīvas.

 

Vēlams, lai pieteiktie projekti būtu saistīti ar Tallinas Fotomēneša ’21 galvenās programmas tēmām. Šogad biennāles fokuss vērsts uz pārvarēšanas un pielāgošanās stratēģijām un kopienas radīšanu sarežģītos un mainīgos laikos. Pasākuma rīkotāji atzīst, ka mūsdienu attēlu kultūra ir nozīmīga, bet atkāpjas no tradicionālajām fotografēšanas metodēm, lai izceltu jaunus veidus, kā saskatīt un aplūkot sabiedrību. Šoreiz programmā nozīmīga loma ir igauņu un krievu kultūras kopienu sadarbības un vietējo etnisko minoritāšu iesaistes veicināšanai. Biennāles satelītprogrammas mērķis ir papildināt biennāles galveno programmu, iepazīstinot vietējos un starptautiskos apmeklētājus ar plašu mākslinieku, izstāžu norises vietu un radošu iniciatīvu loku.

 

Pirmo reizi divi satelītprogrammas dalībnieki katrs saņems stipendiju 500 eiro apmērā. «Šo grantu ieviešana ir mūsu veids, kā atbalstīt eksperimentālu radošo darbību, kas iziet ārpus tradicionālajām izstāžu zālēm un atklāj sociālās problēmas un diskusijas iespējas pilsētas telpā,» norāda Tallinas Fotomēneša radošā direkotre Kulla Lāsa (Kulla Laas).

 

Satelītprogrammai izraudzītie projekti tiks atspoguļoti biennāles oficiālajos komunikāciju kanālos un preses materiālos, kā arī ar tiem tiks iepazīstināti starptautiskie profesionāļi. Konkursam pieteikto projektu rīkotāji paši atbildīgi par norises vietas izvēli un projekta izmaksu segšanu.

 

Lai pieteiktos konkursam, līdz 9. maijam jāaizpilda pieteikuma anketa, kurā jāiekļauj projekta apraksts, katra dalībnieka CV vai biogrāfija un 3–5 attēli, kas sniedz ieskatu projektā. Satelītprogrammai izvēlētie pasākumi tiks paziņoti 14. maijā.

 

Tallinas Fotomēneša galveno izstādi, kas notiek Igaunijas Laikmetīgās mākslas muzejā (EKKM), kūrē radošā kuratoru apvienība «TOK» no Sanktpēterburgas. Papildus starptautiskajai grupas izstādei biennāles galvenajā programmā iekļauta arī mākslinieku filmu programma un «Foto Tallin» mākslas gadatirgus, kā arī pirmo reizi biennāles laikā notiks starptautisks simpozijs. Sekot līdzi Tallinas Fotomēneša jaunumiem iespējams pasākuma mājaslapā.