Sigrijas Mintikas kolekcija «Submerge». Foto — Mārtiņš Cīrulis

Noskaidrots, kuru Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Modes katedras studentu darbi šogad tiks iekļauti ikgadējā modes skatē. Šoreiz tai būs neierasts formāts — apģērbu kolekcijas tiks iemūžinātas filmā «Digitalizācija», kas savu pirmizrādi piedzīvos 29. jūnijā. Tāpat izveidota īpaša vietne, kurā ikviens interesents var iepazīt jaunos modes māksliniekus un viņu radītās kolekcijas.

Ziņas Fold 21. maijs, 2021

LMA studentu modes skatē ierasti tiek prezentētas aizvadītajā mācību gadā radītās tērpu kolekcijas — gan funkcionālas un gatavas valkāšanai, gan konceptuālas un avangardiskas —, raksturojot modi kā daudzpusīgu mākslas un dizaina izpausmes veidu, kā arī iezīmējot aktuālās nākotnes tendences. Ņemot vērā pasaulē un Latvijā aktuālo situāciju un laikmetam raksturīgo formātu, šogad kolekcijas tiks iekļautas modes filmā «Digitalizācija». Filmas režisors ir Ivars Burtnieks, mūzikas autors — Brauer, fotogrāfs — Mārtiņš Cīrulis un grafiskās identitātes autore — Aleksandra Samuļenkova. Rīkotāji uzsver, ka «2021. gada modes skate vairāk nekā citus gadus ir starpdisciplinārs projekts — mijiedarbība starp mūziku, mākslu, kino, arhitektūru un grima mākslu.

 

«Jaunie Latvijas Mākslas akadēmijas modes dizaineri ir tālredzīgi un intuitīvi nākotnes modes procesos. Par to liecina jauno kolekciju koncepti, emocionālais darbu saturs, kura pamatā ir šodienas pasaules apjukums un sociālo notikumu atspoguļojums. Vērojot pasaules vadošos zīmolus, saziņa ar interesentiem par jaunākajām kolekcijām tiek nodota digitālā formātā. Šobrīd digitalizācija ir arī mirklis, kad Latvijas mode var straujāk iziet pasaulē. Tā ir iespēja jaunajiem dizaineriem būt pamanāmiem daudz plašākā globālā mērogā, lai veiksmīgi un tālredzīgi īstenotu digitalizācijas priekšrocības,» saka Agnese Narņicka, LMA Modes katedras vadītāja.

 

LMA pasniedzēju komisija izvērtējusi 37 Modes dizaina apakšnozares bakalaura un maģistra programmas studentu darbus un ir nolēmusi, ka modes filmā tiks iekļautas 18 studentu kolekcijas.

Modes filma «Digitalizācija» savu pirmizrādi piedzīvos 29. jūnijā Rīgas kinostudijā, un pēc tam filma apskatei būs pieejama LMA modes skates mājaslapā. Tajā iespējams iepazīties ar visām studentu kolekcijām, to aprakstiem un interviju video, kuros atklājas dizaineru skatījums uz modes nākotni un tas, kādu vēstījumu slēpj viņu šī gada kolekcijas.