Foto — Alesandro Dzordzeto (Alessandro Zorzetto)

Par gadu pārceltā Venēcijas biennāle šoreiz ir pulcējusi 61 dalībnieku. To vidū ir arī arhitektu biroja «NRJA» veidotā ekspozīcija «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai», kas pievēršas pretrunīgajām attiecībām starp cilvēkiem un tehnoloģijām arhitektūras kontekstā.

Reportāžas Fold 9. jūnijs, 2021

Klimata krīzei kļūstot par realitāti, ikviens arhitekts ir spiests diendienā risināt šo globālo problēmu. Cilvēce pamatoti liek cerības uz tehnoloģijām, taču nebūtu prātīgi aizmirst arī par to radītajiem riskiem. Kuratoru komanda arhitektu biroja «NRJA» vadībā pēta cilvēku pretestību tehnoloģijām kā akūtu problēmu mūsdienu arhitektūrā ar interaktīvu instalāciju. Nospiedošs melnu cauruļu mudžeklis, kas šķietami aug no nekurienes, gluži kā parazīts uzurpējis cilvēka apdzīvoto telpu. Taču instalācija aicina skatītāju mainīt savu attieksmi un atpazīt šķietami biedējošajā svešiniekā draudzīgu kaimiņu — tādu, kas reaģē uz mūsu klātbūtni un pat uzrunā mūs nesaprotamā, bet mierinošā valodā. Kustību sensori rada ambientu gaismu šovu, kas seko apmeklētājiem, kamēr mikrofoni zem koka grīdas pastiprina soļu radīto troksni, veidojot tehnoloģisku, taču reizē uz cilvēku orientētu skaņu ainavu.

«Mēs ticam, ka arhitektūra ir un būs humāna, kamēr vien to apdzīvo cilvēki. Tehnoloģijas veido un turpinās veidot cilvēka realitātes neatņemamu sastāvdaļu, un cilvēks turpinās būt tehnologs un mākslīgu risinājumu radītājs, jo tā ir daļa no mūsu būtības. Mūsdienu arhitektūrai ir izšķiroši, lai cilvēks un mašīna iemācās dzīvot kopā un solidārā pretestībā ekoloģiskajai krīzei panāk, ka ikviens risinājums, kas «domāts ēkai» ir arī «domāts tev»,» secina kuratoru komanda.

 

Lai arī šogad globālās veselības krīzes un ceļošanas ierobežojumu dēļ gaidāma mazāka apmeklētāju plūsma, Venēcijas biennāle piedāvā dažādus digitālus risinājumus, kas nodrošina tiešsaistes klātbūtni visā pasaulē. Latvijas paviljona atklāšanā tika izrādīta Ērika Boža un Martas Elīnas Martinsones veidota īsfilma, kas sniedz ieskatu radošajā procesā, kā arī pašā instalācijā. Īpaši izveidotā digitālā platformā «Biennale Pavilions Online» iespējams sekot 22 nacionālo paviljonu digitālajām tūrēm un tiešsaistes notikumiem, toskait arī digitālai diskusijai «Space Me Up: Borderless Living» ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Somijas, Šveices un Lielbritānijas kuratoru piedalīšanos. Ekspozīciju «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai» pavada arī grāmata ar tādu pašu nosaukumu, kas attīsta instalācijas ideju, piedāvājot divus pretējus skatījumus uz tehnoloģiju lomu mūsu ikdienā. Satīriski stāsti par absurdām situācijām ēku lietotāju saskarsmē ar tehnoloģijām mijas ar tehnoloģiju ekspertu izsvērtajiem, uz problēmas risinājumu fokusētajiem argumentiem.

Starptautiskā Arhitektūras izstāde, kuras kurators šogad ir libāņu arhitekts un profesors Hašims Sarkis (Hashim Sarkis), norisinās no 22. maija līdz 21. novembrim un pievēršas jautājumam «kā mēs dzīvosim kopā?». «Mums ir nepieciešams jauns telpiskais līgums. Augošu politisko atšķirību un ekonomiskās nevienlīdzības kontekstā mēs aicinām arhitektus iztēloties telpas, kurās mēs varam sadzīvot,» atzīmē Sarkis.

 

Latvijas paviljonu Venēcijā finansē Latvijas Republikas Kultūras ministrija. Vairāk informācijas par izstādi «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai» var atrast paviljona mājaslapā, kā arī Facebook un Instagram kontos.