Foto — Madara Gritāne

Procesuālā izstāde «Savvaļa», kas norisinās mākslinieka Andra Eglīša trīsdesmit septiņu hektāru lielajā lauku īpašumā Vidzemē, starp Drustiem un Jaunpiebalgu, aicina apmeklētājus uz otro sezonu. Izstādi šogad papildina jauns mākslas objektu klāsts, kā arī uzsākta rezidenču programma, sniedzot bezmaksas iespēju sastapt dažādu jomu māksliniekus «savā vaļā».

Ziņas Fold 22. jūnijs, 2021

Vairums mākslas darbu ir jaunradīti īpaši «Savvaļai» — mežonīgo izstādes ekspozīciju veido instalācijas un objektu māksla, glezniecība, tēlniecība, video darbi, kā arī performatīvi un pašreflektējoši darbi, kas aicina uz apmeklētāju līdzdalību vai iesaistīšanos. Tie plašajā teritorijā ir izkārtoti trīs dažādas sarežģītības maršrutos, kas ir piemēroti gan aktīvākai «Savvaļas» iepazīšanai, gan nesteidzīgai pastaigai. Izstādes centrālajā punktā — «Savvaļas» bāzē — apmeklētājiem pieejama virtuve, teritorijas karte un bibliotēka.

 

Izstādes otrajai sezonai pievienojas divdesmit septiņi mākslinieki ar divdesmit jauniem, izstādei radītiem un pielāgotiem darbiem — tajā skaitā Agnese Krivade, «Maigo Svārstību» grupas biedri (Ieva Iltnere, Sandra Krastiņa, Jānis Mitrēvics, Edgars Vērpe un Ģirts Muižnieks), Envija, Armands Kanaviņš, Žilvinas Landzbergas un citi ārvalstu mākslinieki. Izstādē redzami arī šī un pagājušā gada laikā tapušie Austra Mailīša, Katrīnas Neiburgas, Jāņa Novika, Kates Krolles, Reiņa Bērziņa un Kaspara Podnieka darbi.

«Savvaļā» līdz pat rudenim notiks dažādas gan mākslas profesionāļiem, gan apmeklētājiem paredzētas meistarklases — vasaras pirmajā pusē gaidāma Latvijas Mākslas akadēmijas arhitektūras darbnīca, kā arī iespēja arhitekta un mākslinieka Maksima Šenteļeva vadībā iemācīties no dabas materiāliem veidot mūzikas instrumentus.

 

Visas vasaras garumā «Savvaļā» sadarbībā ar biedrību «Ascendum» un interneta portālu «Satori» darbosies «Savvaļas darbnīcas», kurās rezidēs un strādās vairāki pašmāju un ārzemju mākslinieki, kas radīs jaunus mākslas darbus, ļaujot apmeklētājiem gūt ieskatu sava radošā darba praksē un metodēs. Izstāde ir vienlīdzīga un kopīga darba rezultāts — izstādes telpu veidot ir palīdzējuši gan draugi, gan kaimiņi, gan mākslas pasaulē strādājošie un ieinteresētie, līdz ar ko apmeklētāji tiek aicināti ne tikai uz «Savvaļas» baudīšanu, bet arī pašizpausmi savu vēlmju robežās.

 

No Rīgas «Savvaļā» var nokļūt gan ar auto (pēc koordinātām 57°12’43.4″N 25°58’05.7″E; Google Maps) vai arī ar autobusu, braucot līdz pieturai «Jaundrusti». Rīkotāji aicina apmeklētājus sagatavoties izstādei ar atbilstošu apģērbu, tajā skaitā, gumijas zābakiem un pretodu līdzekļiem. Sekot izstādes jaunumiem un aktualitātēm iespējams  «Savvaļas» mājaslapā un sociālo tīklu platformās Facebook un Instagram.