Foto — Ralfs Ašaks

Sadarbībā ar pasaulslaveno arhitektu Kengo Kumu rīkotā starptautiskā koka krēslu dizaina konkursa «Kagu» finālistu vidū iekļuvis Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas 3. kursa students Ralfs Ašaks. Viņa krēsls «Moro» ir rotaļīgs objekts, kurā mēbeles pamatfunkciju — sēdēšanu — papildina iespēja to izmantot arī kā pārvietošanās līdzekli.

Ziņas Paula Gāgane 8. jūnijs, 2021

Jaunais dizainers Ralfs Ašaks vēlējās piedāvāt aizraujošāku alternatīvu statiskajam ikdienas krēslam. Pievienojot mēbelei riteņus, viņš radījis krēsla un skrejriteņa apvienojumu, kas, kā atzīmē viņš pats, «jau izklausās jautrāk». Iekštelpās «Moro» ir tradicionāls krēsls, kas kalpo sēdēšanai, taču tas izmantojams arī, lai pārvietotos nelielos attālumos.

 

Līdzīgi kā «Kagu» konkursa rīkotājpilsētas Higašikavas iniciatīva, kas paredz pamatskolas absolventiem dāvināt koka krēslus, uz kuriem tie sēdējuši mācību laikā, arī Ralfs savu dizainu redz kā skolas krēslu, ko pirmklasnieks saņem, uzsākot mācību gaitas, un ņem līdzi pēc absolvēšanas kā piemiņu par skolas gadiem, kurus jautrākus padarījis «Moro». Jaunais dizainers vēlējās saglabāt klasiska krēsla siluetu, kas skaidri nolasāms tā profilā. Viņam asprātīgi izdevies to apvienot ar skrejriteņa funkciju — atskanot starpbrīža zvanam, «Moro» atzveltne pārtop stūrē, kas ļauj braucamrīku vadīt. Ņemot vērā, ka krēsls paredzēts ilgstošai lietošanai, svarīga bijusi arī materiāla izvēle. «Moro» izgatavots no vakuumā presēta saplākšņa, kas pārklāts ar izturīgu ozolkoka finierējumu, nodrošinot «Moro» ilgmūžību.

 

Ralfs Ašaks ar «Moro» ir viens no desmit «Kagu» krēslu dizaina konkursa finālistiem, kas cīnās par 500 000 Japānas jenām (3950 eiro). Konkursa mērķis ir radīt dizainu, kas iemieso «Kagu» konceptu — apzinātības pilnu dzīvesveidu, stiprinot saikni starp cilvēkiem un apkārtējo vidi. Aicinot tajā piedalīties jauniešus, rīkotāji vērš uzmanību uz jaunās paaudzes atbildību un lielo lomu labākas vides veidošanā. Konkursa laureāti tiks paziņoti 28. jūnijā.