Foto — Elizabete Ezergaile

Vēl līdz 20. jūnijam kultūrtelpas «Tu jau zini kur» Mazajā zālē skatāma arhitekta un ilustratora Paula Rietuma personālizstāde, kas ir daļa no izstāžu cikla «Artefaktu konstrukcijas». No piepūšamiem objektiem veidotā instalācija stāsta par ideāliem un to neizbēgamo piezemēšanos realitātē.

Ziņas Fold 18. jūnijs, 2021

Izstādes konceptam par iedvesmu kalpo arhitektu grupas «Ant Farm» tehnoloģisko un konstruktīvo pētījumu apkopojums, kas 1970. gados tika izdots grāmatā «Inflatocookbook». Arhitektu grupa pārsvarā nodarbojās ar piepūšamu instalāciju veidošanu brīvdabas festivāliem, un, izmantojot par pamatu grāmatā atrodamās instrukcijas, mākslinieks «Tu jau zini kur» telpā konstruējis lielformāta balonu būves.

 

«C – C – C – C – C – C – C – C» atsaucas uz «New age» (garīgo vērtību maiņa 1970. gados) laikmeta ideālismu, paturot prātā arī utopijas neizbēgamo galu. «Varam spekulēt, ka pēc vientulīgi pavadītajiem mēnešiem arī tepat Rīgā notiks kolektīva gara un mīlestības atdzimšana, kurai būs vajadzīgs savs skaistais balons. «Tu jau zini kur telpās» plānoju nodrošināt pieeju šai pārmaiņu periodos svarīgajai tipoloģijai. Iedomājos izstādes telpu kā naivu notikumu, kura pamatā ir iespēja ikvienam konstruēt skaisto balonu būves. Kad skaistā nākotne, materiālu fizikālo īpašību neizbēgamības rezultātā kļūst par plastmasas lupatu kalnu un necilo tagadni, to būtu prātīgi pārstrādāt par dažām dārza siltumnīcām, jaunbūvju pārsegiem vai citiem, piezemētākiem objektiem,» par instalāciju stāsta tās autors.

 

Paula Rietuma mākslinieciskās darbības pamatā ir priekšmetu materialitātes pētījumi ciešā sasaistē ar objektu un personu atrašanos telpā. Komentējot savu ieceri, mākslinieks min, ka «instalācija funkcionēs kā eksperiments par piepūšamām konstrukcijām, kuru pastāvēšana atkarīga no apkārtējās vides labvēlības un gaisa kompresora jaudas, bez jebkādas cerības uz pašnoteikšanos vai patstāvību.»

««Artefaktu konstrukcijas» tematiskā vadlīnija izvēlēta, atsaucoties uz pārmaiņām globālā mērogā, kas pieprasa līdzšinējo domāšanas modeļu pārstrukturēšanu un jaunu nākotnes orientieru nospraušanu. Šī gada «Tu jau zini kur» mākslas programmā konstrukcijas jēdziens kalpo kā pamatelements un sākumpunkts, kas atspoguļo esošo lietu (ne)kārtību,» vēsta izstāžu cikla apraksts. Tā organizatori ir kuratore Tīna Pētersone, mākslinieks Rūdolfs Štamers un «Tu jau zini kur» īpašnieks Uldis Trapencieris.

 

«Tu jau zini kur» ir radoša, industriāla kultūrvieta Rīgā, Tallinas ielas radošajā kvartālā. Tās saturiskais uzsvars ir vērsts uz dažādu laikmetīgās mākslas disciplīnu sastapšanos, ar nolūku veicināt radošus eksperimentus un atvēlēt telpu mākslas demokratizācijai. Šogad kultūrvieta izstāžu vajadzībām ir radījusi Mazo zāli — atsevišķu telpu ar nolūku nodrošināt apmeklētājiem nepastarpinātu satikšanos ar mākslu. Sekot līdzi izstāžu cikla jaunumiem iespējams «Artefaktu konstrukciju» Instagram kontā.