Publicitātes foto

Šogad pavasara uzņemšanā Latvijas investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Radošo industriju inkubators saņēma 165 pieteikumus. Pēc atlases darbu inkubācijas programmā uzsāk septiņi uzņēmumi, pirmsinkubācijas programmā — divdesmit biznesa ideju autori, savukārt no diasporas tālāk darbu turpina deviņpadsmit biznesa idejas un jaunie uzņēmumi.

Ziņas Fold 4. jūnijs, 2021

Radošo industriju biznesa inkubatora vadītāja Karine Kalniņa par šī gada uzņemšanas rezultātiem saka: «Radošo industriju inkubators pēc četru gadu pastāvēšanas ir «pārsitis» visus rekordus pieteikumu apjoma ziņā. Ja iepriekš lepojāmies par konstantu konkursu trīs uz vienu vietu, tad šogad šis konkurss bija teju astoņi pieteikumi uz vienu vietu. Jāatzīst — tik lielu «sprādzienu» pieteikumu skaitā mēs nebijām gaidījuši, kaut arī šogad mērķtiecīgi strādājām savas atpazīstamības veicināšanai.

 

Šie rezultāti parāda pieprasījumu pēc mūsu pakalpojumiem un radošo industriju uzņēmumu vēlmi, vajadzību un gatavību attīstīt savus produktus un pakalpojumus ātrāk, efektīvāk un ambiciozāk. Šoreiz arī cits rekords — trīs no septiņiem uzņemtajiem dalībniekiem inkubācijas programmā ir mūsu pirmsinkubācijas programmas absolventi, kas lieliski parāda programmas darba augļus un pēctecību.

 

Joprojām saņemam visdažādākās idejas atšķirīgos to attīstības posmos, un mudinām ar biznesa iecerēm, kas vēl nav testētas klientu vidū, stāties pirmsinkubācijā, kas pusgada laikā ļaus apgūt ne tikai dažādas uzņēmējdarbības šķautnes, bet arī testēt savas ieceres un uzlabot savu produktu vai pakalpojumu.»

Viena no inkubācijas programmas jaunajām dalībniecēm Mišela Šehurina savu dalību programmā komentē: «Mans projekts ir «Batwatex» — ilgtspējīga vegānā āda no kartupeļu lakstiem un kaņepēm. Materiāls ir tikpat izturīgs kā dabīgā āda, bet videi daudz draudzīgāks. Pieteicos, lai ātrāk attīstītu savu uzņēmumu, kā arī būtu iespēja saņemt finansiālo atbalstu. Iepriekš esmu bijusi pirmsinkubācijas programmā ar citu projektu. Tagad pirmo reizi esmu inkubācijas programmā. Pirms diviem gadiem ar savu zīmolu «Tooche» es piedalījos konkursā «Creative Business Cup», kur satikos ar uzņēmējiem no biznesa inkubatora. Konkursu organizēja LIAA Radošo industriju inkubators, tāpēc kā fināliste varēju apmeklēt dažādas lekcijas inkubatorā, un tad arī sapratu, cik šī programma ir vērtīga.»

 

Līdz ar «Batwatex» inkubācijas programmā piedalīsies arī «Elzuko» T krekli, jaunuzņēmums «Murins Startups», kas radījis pasaulē pirmo mobilo smaržas ierakstīšanas tehnoloģiju «Scent Camera» un pārstāvēs Latviju starptaustiskajā konkursā «Creative Business Cup 2021», «Baiba Glass» stikla interjera priekšmeti, «Degu» šķiramgrāmātas gan bērniem, gan pieaugušajiem, «Zoombox» eksperimentu komplekti bērniem un «Ulece» rotaļlietas.

Šogad pirmo reizi programmām varēja pieteikties arī Latvijas valsts piederīgie ārzemēs. Diasporas pārstāvjiem — jaunajiem uzņēmējiem un ideju autoriem no Vācijas, Japānas, Lielbritānijas, Zviedrijas un Šveices — dalība programmās tiks nodrošināta attālināti. Artis Birziņš pirmsinkubācijas programmai pieteicies, esot Japānā: «Pirms dažiem gadiem mācījos «iPhone» lietotņu programmēšanu, kā rezultātā «App Store» publicēju valodu apmācību aplikācijas. Laikam ritot, par to jau biju piemirsis, bet vēlāk atklājās, ka daudzi viedierīču lietotāji no visas pasaules novērtēja manu mācību gaitā izstrādāto aplikāciju un to iegādājās, lai apgūtu latviešu, lietuviešu, angļu, japāņu, spāņu, vācu un citas valodas.

 

Sapratu, ka lietotnei būs liels potenciāls, ja to attīstīs ar LIAA inkubatora piedāvātajām dizaina domāšanas metodēm un pieredzi, pievienojot jaunākās mākslīgā intelekta un paplašinātās realitātes tehnoloģiju iespējas. Domāju, ka cilvēki vēl ilgi gribēs apgūt jaunas valodas — īpaši, ja tas iespējams aizraujošā, radošā, izklaidējošā un personalizētā veidā.»

 

Inkubatora mērķis ir atbalstīt jaunu, dzīvotspējīgu un konkurētspējīgu komersantu izveidi un attīstību, nodrošinot fiziskas personas un komersantus ar uzņēmējdarbības uzsākšanai un attīstībai nepieciešamo vidi, konsultācijām, apmācībām, mentoru atbalstu un grantu līdzfinansējumu. LIAA Radošo industriju inkubatora darbības teritorija ir visa Latvija. Nākamā uzņemšana LIAA biznesa inkubatoros norisināsies rudenī, jaunie dalībnieki pieteikumus varēs iesniegt septembrī. Vairāk informācijas — LIAA mājaslapā.