Foto — Ansis Starks

Šodien Arhitektūras gada balvas preses konferencē atlases žūrija izziņoja tos darbus — objektus un procesus, kas tiks virzīti augstākajam apbalvojumam Latvijas arhitektūrā. Šogad par Latvijas Arhitektūras gada balvu cīnīsies vienpadsmit nominanti. Konkursa svinīgā ceremonija un balvu pasniegšana norisināsies 27. augustā.

Ziņas Fold 28. jūlijs, 2021

Starp visiem šogad saņemtajiem pieteikumiem Latvijas Arhitektūras gada balvai bija kā nacionālas nozīmes objekti, tā arī prasmīgi izstrādātas privātmājas, unikāli procesi un laikmetam atbilstoši atjaunoti vēsturiski objekti.

 

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 atlases žūrijā strādāja arhitekti un pagājušā gada balvu saņēmēji Andris Kronbergs, Ilze Liepiņa un Oskars Vāvere, arhitekte un urbāniste Evelīna Ozola, mākslinieks Ēriks Božis, rakstniece un dzejniece Inga Gaile, kā arī režisors Uģis Olte. Nākamajā konkursa norises posmā vienpadsmit nominētos darbus vērtēs un lēmumu par galvenajām balvām pieņems starptautiska fināla žūrija.

Gada tēma

Arhitektūras gada balvas devīze šogad ir «Kopā būt». «[Vērtējām,] kā un vai darbs veicina vai neievērtē kopā būšanu, piemēram, kā sabiedrisko ēku plānojumi, funkcionalitāte un radītā atmosfēra veicina vai neatbalsta ēkas lietotāju savstarpējas satikšanās, sadarbības un visu veidu radošās izpausmes. Kāda ietekme ir objektiem, kas īstenoti par publiskiem līdzekļiem, — vai tie ir radījuši pamanāmu «kopējo sabiedrisko labumu» vispārizglītojošā, ētiskā un citos parametros,» tēmu komentē atlases žūrijas priekšsēdētājs Andris Kronbergs.

 

«Nominantu sarakstā atbalsojas šī gada tēma «Kopā būt»: starp izvirzītajiem darbiem ir gan viena no lielākajām būvēm Latvijas vēsturē — Dziesmu svētku estrāde Mežaparkā, kurā vienkopus var pulcēties vairāk nekā četrdesmit tūkstoši cilvēku, gan četras individuālās dzīvojamās mājas, kurās kopā sanākt ģimenēm, radiem un draugiem. Arhitektu biroja «NRJA» veidotā MAD arhitektūras telpa saliedēja arhitektu kopienu, savukārt «Lindenholmas» dzīvojamais kvartāls piedāvā zaļus, no auto transporta brīvus pagalmus, kur satikties kaimiņiem,» nominantu izvēli komentē Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 atlases žūrijas pārstāve Evelīna Ozola.

Nominanti

Dziesmu svētku estrādes pārbūve Mežaparkā

Autori: «Mailitis Architects» un «Arhitekta J. Pogas birojs»

«Lindenholma» — dzīvojamās apbūves 1. kārta

Autori: «Didrihsons arhitekti», «Linia», «Labie koki», «IN4 Design Ideas»

Rūmenes kūts pārbūve — izstāžu telpas un apartamentu izbūve

Autori: «Zaigas Gailes birojs»

Stūķu kūts Kārļos

Autore: Andra Šmite

Biroja ēkas pārbūve Miera ielā — farmācijas uzņēmuma «Roche» ēka

Autori: «Didrihsons arhitekti»

MAD Arhitektūras telpa

Autori: «NRJA»

Trīs plātņu māja

Autori: «Gaiss»

Privātmāja Jūrmalā «House 61»

Autori: «Sampling»

Villa Dālija

Autori: «Ēter»

Ogres Centrālā bibliotēka

Autori: «PBR»

Ekspozīcija «Tas nav domāts tev! Tas domāts ēkai» Venēcijas arhitektūras biennālē

Autori: «NRJA»

 

Lai gan starp konkursā iesniegtajiem darbiem bija arī trīs skolu jaunbūves (Daugavpils dizaina un mākslas vidusskola «Saules skola», Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskola un Rīgas Mākslas un mediju tehnikuma jaunais korpuss), nevienu no tām žūrija nevirzīja tālākai vērtēšanai. Žūrija pauda bažas par procesu, kādā Latvijā top jaunas publiskas celtnes, — zemākās cenas iepirkumi, «līdzekļu apgūšana» un formāla prasību izpilde neveicina izcilas arhitektūras rašanos. «Tai nepieciešams zinošs un ieinteresēts pasūtītājs, labi organizēti arhitektūras konkursi un cieša sadarbība ar ēkas nākotnes lietotājiem un nozaru profesionāļiem, kuri palīdz definēt telpu programmu un izvēlēties nepieciešamo aprīkojumu,» teica Andris Kronbergs.

 

Ārpus nominantu saraksta palikusi arī Dobeles Livonijas ordeņa pils kapelas mūru konservācija un pārbūve (autori — «Konvents», «Arhitektes Ināras Caunītes birojs»). «Par šo darbu žūrijā daudz diskutējām, jo tajā ir virkne izcilu restaurācijas risinājumu un reizē arī vairākas ne tik veiksmīgas arhitektu izvēles. Tādēļ lūgsim arī starptautisko žūriju sniegt viedokli par šo objektu, lai tā autori iegūtu atgriezenisko saiti, kas tiem noderētu turpmākajos darbos,» pauda Evelīna Ozola.

 

Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 nominantu darbu izstāde tiks atklāta 23. augustā. Gluži kā pagājušajā gadā, arī šogad izstāde būs apskatāma Rīgas pilsētvidē — «JCDecaux» reklāmas stendos. 25. augustā norisināsies diskusija par mūsdienu arhitektūras procesiem, savukārt 27. augustā notiks profesionāļu lekcijas un Latvijas Arhitektūras gada balvas 2021 svinīgā ceremonija. Pasākumā būs aicināti piedalīties gan nominanti, gan citi interesenti, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu.

 

Vairāk informācijas par Latvijas Arhitektūras gada balvu — Latvijas Arhitektu savienības mājaslapā.