Foto — Valdis Jansons

23. jūlijā mākslas centrā «Noass» notiks pasākums, kura laikā varēs skatīt latviešu mākslinieces Evas Vēveres un dāņu mākslinieces Gudrunas Holkas (Gudrun Holck) īsfilmu «Set Sound To Can Lis». Tai sekos abu mākslinieču saruna — performance par arhitektūras pieredzēšanu caur mākslu.

Ziņas Fold 14. jūlijs, 2021

Vizuālās mākslinieces Evas Vēveres un dāņu vokālistes un performatores Gudrunas Holkas veidotās performanču sērijas «Set Sound To» centrālā ass katru reizi ir kāda ikoniska vieta. 2020. gadā mākslinieces īstenoja rezidenci dāņu arhitekta, Sidnejas operas nama autora, Jorna Utzona (Jørn Utzon) radītajā vasaras mājā «Can Lis» Spānijā.

 

Rezidencē veidotā īsfilma sniedz intensīvu vizuālo un skaņas pieredzi ārpus valodas telpas. Idejas, kas attīstītas «Can Lis», ietver atsauces uz mitoloģiskiem tēliem, iekštelpas–ārtelpas un gaismas attiecību pieredzi caur kustīgu attēlu un skaņu, kā arī jaunu interpretāciju par to, kādos veidos ir iespējams piedzīvot pasaules arhitektūras kontekstā nozīmīgu vietu.

Līdz šim «Set Sound To» realizēts zīmīgās vietās Dānijā, Norvēģijā, Spānijā, Lietuvā un Latvijā. Eva Vēvere veido šī projekta vizuālos risinājumus, strādājot ar telpu, struktūru, tēliem, dažādām materialitātēm, foto un video materiāliem, savukārt Gudruna Holka realizē muzikālās idejas un performances. Dažādiem projektiem tiek pieaicināti arī citu kultūras jomu profesionāļi. «Set Sound To Can Lis» filmas veidošanā piedalījies latviešu foto un video mākslinieks Valdis Jansons, bet darba muzikālā materiāla apstrādē dalību ņēmis norvēģu skaņu mākslinieks un producents Lase Marhaugs (Lasse Marhaug).

 

Pasākums mākslas centrā «Noass» sniegs iespēju plašākai auditorijai iepazīties ar īsfilmu «Set Sound To Can Lis», tiekoties ar autorēm klātienē un izvēršot sarunu par skaņas, vizuālās mākslas un performances iespējām arhitektūras pieredzēšanā. Sarunu — performanci aizsāks muzikologs Dāvis Eņģelis, un turpinājumā gaidāmas performatīvas intervences, kurās skatītāji tiks aicināti kļūt par notikuma daļu. Sarunas — performances valodas būs angļu un latviešu. Savukārt filmā tiek izmantota tikai skaņas komunikācija, bez atsaucēm uz konkrētu valodu.

 

Ieeja pasākumā ir bez maksas, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas vai izslimošanas faktu.