Publicitātes attēls

Mākslinieka Andra Indāna veidotais papildinātās realitātes skaņdarbs «Sirēnu sala» līdz pat gada beigām AB dambi pārvērtīs par neredzamu koncertzāli. Instalācija veidota no 135 virtuāliem «skaņas mākoņiem», un ikviens apmeklētājs var fiziski pārvietoties skaņdarbā, veidojot unikālu kompozīciju.

Ziņas Fold 20. jūlijs, 2021

«Sirēnu sala» ir interaktīva, ar lokatīvo mediju tehnoloģijām realizēta skaņas mākslas instalācija. Izmantojot īpaši veidotu mobilo lietotni, apmeklētājiem būs iespēja nodoties audiāliem jaunatklājumiem jebkurā diennakts laikā. Instalācijas virtuālajiem «skaņas mākoņiem» ir dažādi rādiusi, kas savstarpēji pārklājas un ir telpiski organizēti kopīgā skaņdarbā. Katrā skaņas mākonī atrodas atsevišķs skaņas elements, kas aktivizējas, klausītajam sasniedzot tā darbības zonas ģeogrāfiskās koordinātas.

 

«Šī skaņas instalācija ir kā sirēnu ansamblis, kura atsevišķās balsis klausītājs var samiksēt, tām pietuvojoties vai no tām attālinoties. Pārvietojoties starp šiem mākoņiem, katrs mobilās lietotnes lietotājs veidos unikālu maršrutu un kompozīcijas attīstības scenāriju, vienlaikus kļūstot gan par skaņu mākslas instalācijas klausītāju, gan jaunas kompozīcijas līdzautoru,» stāsta mākslas darba veidotāji.

 

Instalācijas pamatā esošais audio materiāls šogad ierakstīts ar Latvijas sintezatoru ražotāja «Erica Synths» modulāro sintezatoru «Black System III». Kā norāda instalācijas veidotāji, tas «atspoguļo pandēmijas laika transformatīvās sajūtas, kad dzirdamu un nedzirdamu sirēnu pavadījumā, trauksmes stāvoklis bija konstanta parādība. Sirēnu tēls ir ne tikai kā burtiska atsauce uz brīdinājuma un trauksmes signālu ierīcēm, bet tēlaini atsaucas arī uz Homēra «Odisejā» aprakstītajām mitoloģiskajām sirēnām, kas ar savām skaistajām balsīm vilināja ceļotājus nāvē.»

Skaņdarba «Sirēnu sala» autors Andris Indāns ar mūziku un skaņu eksperimentiem nodarbojas kopš astoņdesmito gadu beigām. Viņa pazīstamākais elektroniskās mūzikas projekts ir «Gas Of Latvia», un viņš darbojies arī grupās «First Latvians On Mars», «Antarktīda», «Kartāga» un citās. Indāns ir mūzikas autors vairākām teātra izrādēm, filmām, video mākslas projektiem, performancēm un skaņas instalācijām. Šī nav pirmā reize, kad Indāns pievērsies «Sirēnu salas» tēmai — 1996. gadā grupa «Kartāga» izdevusi kaseti ar šādu nosaukumu.

 

Šodien, 20. jūlijā, plkst. 19.00 AB dambī norisināsies instalācijas svinīgā atklāšana, ko plkst. 19.30 papildinās īpaša tūre kopā ar mākslinieku Andri Indānu.

 

Skaņu mākslas instalācija «Sirēnu sala» realizēta sadarbībā ar programmētāju Reini Indānu, vizuālo mākslinieku Krišu Zilgalvi un mākslas centru «Noass». Projekts tapis ar VKKF mērķprogrammas «KultūrElpa» un Rīgas domes atbalstu. Plašāka informācija par instalāciju, kā arī tās mobilā lietotne pieejama «Noasa» mājaslapā.