«Almost Perfect Collapse» — Kadi Hektor (Igaunija), 2021. Publicitātes foto

Trešās Latvijas keramikas biennāles programmas ietvaros no 2021. gada 3. augusta līdz 8. oktobrim Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā (DMDM) būs skatāma Baltijas laikmetīgās keramikas izstāde «Creo ergo sum», kas aicina palūkoties uz radīšanas aktu kā savas esības pamatojumu.

Ziņas Fold 6. augusts, 2021

Lai iepazīstinātu sabiedrību ar Baltijas valstu laikmetīgās keramikas ievērojamākajiem māksliniekiem, nozares pašreizējo stāvokli un attīstību globalizācijas laikmeta koncepciju mainībā, Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs, Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs rīko izstādi ar nosaukumu «Creo ergo sum» jeb «Radu, tātad esmu».

 

«21. gadsimtā pasaulē vērojama augoša keramikas popularitāte laikmetīgajā mākslā. Raksturojot aktuālo keramikas renesansi, vizuālās mākslas pētnieki to sauc par «jauno video» un «desmitgades garšu». Baltijas valstīs šis radošās izpausmes veids vienmēr ir bijis vēsturiski būtisks, bet pēdējā desmitgadē tas iegūst jaunu, plašāku skanējumu,» stāsta izstādes organizatori. «Latvijā ik gadu tiek rīkoti nozīmīgi keramikas pasākumi, atsevišķu autoru radošie darbi bieži tiek iekļauti dažādos vizuālās mākslas projektos. 2019. gadā Venēcijas biennālē Igaunijas paviljonā bija skatāma vērienīga Krisas Lemsalu (Kris Lemsalu) keramikas instalācija. Nākamajā, 2022. gadā, Latviju šajā slavenajā starptautiskajā forumā pārstāvēs porcelāna mākslas duets Skuja Braden.»

 

«Creo ergo sum» savus darbus izstādīs kuratoru izvēlēti deviņpadsmit keramiķi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Viņus vieno gan keramikas materiāls kā izpausmes līdzeklis, gan talants radīt, apliecinot mākslinieka būtību un misiju. Latviju izstādē pārstāvēs mākslinieki Kaspars Geiduks, Valda Podkalne, Dainis Pundurs, Juta Rindina, Ilona Romule un Elīna Titāne.

Izstādi pavada arī vairāki pasākumi:

  • 11. augustā plkst. 12.00 gaidāma laikmetīgās keramikas darbnīca ar mākslinieci Elīnu Titāni Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē, Skārņu ielā 10;

 

  • 18. augustā plkst. 12.00 notiks auduma apdrukas darbnīca «Radīšanas virpulī» ar mākslinieci Kristīni Šicu Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē, Skārņu ielā 10;

 

  • augusta beigās LNMM Youtube kanālā būs pieejama videodarbnīca bērniem un jauniešiem «Kā top porcelāna krūze?», kuru vadīs keramiķe Esse jeb Esmeralda Purvišķe un mākslinieks Zahars Ze;

 

  • 16. septembrī plkst. 17.30 gaidāma tiešsaistes saruna «Baltijas laikmetīgā keramika — šodien un rīt» Zoom platformā.

Abas klātienes darbnīcas drīkst apmeklēt tikai vakcinētas vai Covid-19 pārslimojušas personas, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu.

 

Plašāka informācija par izstādi un pieteikšanos gaidāmajiem pasākumiem — Latvijas Nacionālā mākslas muzeja mājaslapā.