Attēls — Elza Garokalna

Absolvējot bakalaura studijas Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) Funkcionālā dizaina apakšnozares Grafikas un iepakojuma dizaina specialitātē, Elza Garokalna izstrādājusi aplikāciju «Garā pupa». Jaunajiem dārzniekiem paredzētā lietotne sniedz informāciju par dārza veidošanu un augu audzēšanu, kā arī atgādina par gaidāmajiem darbiem.

Ziņas Paula Gāgane 5. augusts, 2021

Lietotne «Garā pupa» ir digitāla alternatīva drukātajiem dārza kalendāriem. «Savu bērnību esmu pavadījusi, palīdzot mammai un vecmammai pilsētas mazdārziņā, un tieši pirms pāris gadiem sāku pētīt to, kā mamma novēro notikumus dārzā. Viņai vēl joprojām ir savi dārzkopības pieraksti jeb dārza dienasgrāmata, kur viņa pieraksta, ko dara dārzā, kur ko sēj, stāda, kādi laikapstākļi un kā viss attīstās, lai varētu fiksēt, kā kas audzis gadu no gada,» par diplomdarba iedvesmas avotu stāsta Elza.

 

Pieaugot jauno dārznieku skaitam, kas darbojas gan kopienu dārzos Rīgā, Siguldā un Liepājā, gan savos mazdārziņos, dizainerei šķita loģiski dārza kalendāru un dienasgrāmatu apvienot ar mācību materiāliem, kas palīdz saprast, ar ko sākt, veidojot dārzu, un kā audzēt konkrētus augus. Tāpat aplikācija atgādina par gaidāmajiem notikumiem, darāmajiem darbiem un iepriekšējo gadu pieredzi.

 

Lai uzsāktu darbu ar lietotni, sākumā jāizvēlas augi, kurus vēlies savā dārzā, un aplikācija norādīs laiku, kad būtu izdevīgāk tos sēt vai stādīt un kā to vislabāk izdarīt. Iecerēts, ka aplikācijā pieejama informācija par dažādiem dārzeņiem, augļiem un ziediem, turklāt jaunie dārznieki var atlasīt augus pēc to audzēšanas sarežģītības un ilguma. Pēc katra soļa izpildes aplikācija parāda nākamo darbu un laiku, kad to būtu ieteicams veikt. Izdarītie soļi tālāk parādās pierakstu sadaļā, un tajā iespējams pievienot arī pašam savas piezīmes un atgādinājumus.

 

Elzas Garokalnas bakalaura darba vadītājs ir dizainers Matīss Zvaigzne. Aplikācijas «Garā pupa» saturu un iespējas atklāj tās prototips, kas izstrādāts Android iekārtām.