Foto — Voldemārs Johansons

No 20. augusta līdz 29. septembrim ISSP Galerijā būs skatāma latviešu mākslinieka un komponista Voldemāra Johansona arktisko ainavu iedvesmota personālizstāde «Vētra neredz krāsu», kas aicina apmeklētāju izjust un izzināt cilvēces un neskartas dabas mijiedarbību.

Ziņas Fold 16. augusts, 2021

Mākslinieka un komponista Voldemāra Johansona jaunākās personālizstādes «Vētra neredz krāsu» sākumpunkts meklējams autora īstenotajās ekspedīcijās uz Ziemeļu puslodes arktiskajiem apgabaliem — Norvēģijas ziemeļiem, Fēru salām un Svalbāras arhipelāgu. Šīs ekosistēmas atrodas uz strauju pārmaiņu ceļa, un pat piesardzīgākās prognozes liecina, ka jau pārredzamā nākotnē vasarās gaidāma Ziemeļpola ledus kārtas pilnīga izkušana.

 

ISSP Galerijā apskatāmajā izstādē Johansons izzina veidus, kā raudzīties uz šo klimata pārmaiņu skarto planētas daļu no skatpunkta, kur fiziskās vides un ainavas vērošanas pieredze jau daļēji pārcelta uz virtuālās realitātes tehnoloģiju sfēru. Vienā no izstādes darbiem «Prombūtne» tiek vērota un dokumentēta šībrīža arktiskās ainavas vizualitāte: kalnu grēdas, glaciālais reljefs un zemes raupjās virsmas, ledus kušana un ūdeņu plūdums, kas tiek piedzīvots ar paplašinātās realitātes starpniecību. Savukārt tēlniecības objekts «Kušana» iedzīvina ledāju ūdenskritumu ar autonomas enerģijas avotu tehnoloģijas palīdzību.

Izstāde aicinās skatītāju sajust cilvēces un neskartas dabas attiecības, apjaust arktisko elpu, skaņu un varenību. «Vētra neredz krāsu» tematiski turpina Johansona agrākajos darbos aizsāktās fizikālās pasaules un cilvēka pieredzes saskarsmes studijas. Iepriekšējais šīs sērijas darbs, instalācija «Slāpes», guva plašu publikas un mākslas kritiķu atsaucību gan Latvijā, gan ārvalstīs, kā arī tika izvirzīta starp Purvīša balvas 2017 nominantiem.

 

Izstādes «Vētra neredz krāsu» kuratore ir Iveta Gabaliņa. Izstāde būs skatāma ISSP Galerijā no 20. augusta līdz 29. septembrim. Atklāšana — 19. augustā plkst. 18.00 (atklāšanā ieeja tikai ar derīgiem Covid–19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātiem).

Komponists un mākslinieks Voldemārs Johansons (1980) radošajā praksē apvieno interesi par vizualitāti, skaņu un zinātni. Viņa instalācijas un skaņdarbi balstās datos, kas tapuši, ar zinātnisku pieeju analizējot vides fenomenus. Johansons studējis elektroniskās mūzikas kompozīciju Hāgas Karaliskās konservatorijas Sonoloģijas institūtā. Viņa darbi izstādīti daudzviet pasaulē, tostarp Venēcijas Arhitektūras biennālē, mākslas projektā ArtGENDA (Hamburga), Rūras triennālē (Bohuma), mākslas centrā «Bozar» (Brisele), festivālos «TodaysArt» (Hāga), «Skaņu mežs» (Rīga), «Unsound» (Krakova), studijā «Steim» (Amsterdama), Vroclavas mediju mākslas biennālē, «Ars Electronica Center» (Linca) un citviet.

 

Biedrība ISSP jau 14 gadus darbojas laikmetīgās fotogrāfijas jomā, veidojot aktīvu fotogrāfijas vidi Latvijā, izglītojot jauno Latvijas fotogrāfijas autoru paaudzi un veicinot starptautisku apmaiņu. Līdz ar galerijas atklāšanu Berga Bazārā, ISSP sevi pieteikusi kā nozīmīgu pieturas punktu Rīgas kultūras kartē — vienīgo laikmetīgajai fotogrāfijai veltīto telpu Latvijā.

 

Izstādi «Vētra neredz krāsu» atbalsta Rīgas Dome, Valsts kultūrkapitāla fonds, «GroGlass», «Kraso Foundation», «VV Foundation».