Foto — Filips Šmits

Vēl līdz 31. augustam apskatāma arhitektu un scenogrāfu veidota izstāde «Mana gara nams». Izmatojot maketu kā mediju, autori spēlējas ar telpu un atmet ierobežojumus, ko uzliek fiziskais ķermenis.

Ziņas Fold 24. augusts, 2021

«Šajā vietā par būtisko kļūst tas, kā eksistence ir apšaubāma — gars, tāpēc par «nama» definējošiem jautājumiem kļūst neierasti lielumi — emocijas, prāts, ticība, eksistence. Vide, kurā pavadām laiku, ietekmē mūsu domāšanu, tādēļ nepieciešams popularizēt ne vien tehniskos, bet arī garīgos aspektus, kas nepieciešami, lai radītu kvalitatīvu dzīves telpu mums visiem,» stāsta izstādes kuratore Patrīcija Baltiņa.

 

Četru arhitektu un divu scenogrāfu maketi mērogā 1:10 cenšas notvert sava gara mājvietu fiziskā telpā. Brīvība no fiziskiem un konstruktīviem likumiem ļauj pētīt netradicionālākus aspektus, kas definē telpas materialitāti, raksturu un lielumu. «Maketu kā mediju izmanto spekulatīvu ideju ģenerēšanai, ar to pēta, nevis reprezentē pabeigtu vīziju,» komentē Artūrs Tols, viens no izstādes autoriem.

 

Izstādē piedalās jaunie arhitekti un scenogrāfi Rūdolfs Baltiņš, Kārlis Jaunromāns, Kristīna Rezvoha (Kristina Rezvohh), Pauls Rietums, Edgars Rožkalns un Artūrs Tols, izstādes kuratore ir Patrīcija Baltiņa. «Mana gara nams» šoziem bija izstādīts Rīgas Domā, taču pandēmijas radīto ierobežojumu dēļ darbus tagad var atkārtoti apskatīt Kalnciema kvartāla galerijā, Kalnciema ielā 35 katru dienu, izņemot svētdienas. Izstāde tapusi ar Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstu.