Publicitātes attēls

Tiek meklēti cilvēki, kuri septembrī un oktobrī pieskatītu topošo izstādi «Paštrokšņi» un iesaistītos sarunās ar apmeklētājiem, daloties savās zināšanās un pieredzē par tās tēmu. Izstāde, apvienojot dažādus medijus un māksliniekus, pievērsīsies sabiedrības veselības problēmu aktualizēšanai, aicinot domāt par to, kāpēc slimība tiek stigmatizēta un ko par mums pašiem atklāj un kādus trokšņus izraisa slimība, sastapšanās ar saslimušo vai savu neērto «es».

Ziņas Fold 11. augusts, 2021

Projekts «Paštrokšņi» aicina pievienoties komandai izstādes uzraugus – gidus darbam uz nepilnu slodzi un noteiktu laiku (no 2021. gada 24. septembra līdz 24. oktobrim). Izstāde norisināsies Rīgā, Baložu ielā 20a.

Prasības kandidātiem:

  • pieredze komunikācijā ar cilvēkiem un laba saskarsmes kultūra;
  • interese par mākslas norisēm un sabiedrības veselības jomu;
  • laba latviešu un angļu valoda (krievu valodas zināšanas tiks uzskatītas par priekšrocību);
  • augsta atbildības sajūta.

Piedāvājums:

  • daļējas slodzes darbs ( ~100 stundas / 5,00 EUR/h bruto);
  • iespēja veidot darba grafiku, kas pieļauj darba apvienošanu ar studijām vai citu daļējas slodzes darbu;
  • iespēja piedalīties visos ar izstādi saistītajos pasākumos;
  • radoši kolēģi.

Pieteikšanās

Piesakies vakancei, sūtot savu CV un pieteikuma vēstuli uz paula@pastroksni.lv līdz 22. augustam. Lai klātienes darbu veiktu droši, darba veicējiem jābūt derīgam Covid–19 pārslimošanas vai vakcinācijas sertifikātam un personu apliecinošam dokumentam. Izstādes komanda novērtē katru pieteikumu, tomēr informē, ka personīgi sazināsies ar kandidātiem, kuri tiks izvirzīti atlases procesa nākamajai kārtai.

Par izstādi «Paštrokšņi»

Izstādes nosaukums «Paštrokšņi» tapis, atsaucoties uz vācu rakstnieka Gintera Grasa tāda paša nosaukuma eseju krājumā «Par beidzamību». Izstādē par trokšņiem tiek dēvētas vizuālas, audiālas un citas ietekmes, kurām ik dienu ir pakļauti simtiem, tūkstošiem cilvēku. Šo trokšņu rezultātā cilvēks bieži nespēj sadzirdēt savu īsto balsi, jo tā ir izšķīdusi klišejās, vecāku kontrolē, ikdienas varmācībā, jābūtībās, ietekmēs, pareizībās, bailēs no sociālās nāves.

 

Izstādes galvenā varone ir sieviete, kura ir piedzīvojusi vēzi. Runājot par vēzi, viņa saka: «Varbūt tā ir mana vienīgā iespēja izlauzties, atmosties, atdzimt.» Vēlmi izlauzties var tulkot kā mūsdienu cilvēka mēģinājumu racionalizēt visu, pat vēzi, bet varbūt tā tomēr ir iespēja atrast apkārtējo trokšņu jūrā savu paštroksni. Izstāde pievēršas sabiedrības veselības problēmu aktualizēšanai, aicinot domāt par to, kāpēc slimība sabiedrībā tiek stigmatizēta un, ko par mums pašiem atklāj un kādus trokšņus izraisa slimība, sastapšanās ar saslimušo vai savu neērto «es».

 

Multimediālā izstāde norisināsies ēkas divos stāvos. Ēkas pirmais stāvs veidos faktu un atziņu bloku, savukārt otrā stāva telpās ar vizuālu, audiovizuālu un telpisku darbu starpniecību tiks risināts stāsts, kurā slimības upuris cenšas kļūt par situācijas noteicēju un kurā slimība tiek attēlota un pārvērsta pieredzē. Paredzēta arī izstādi pavadošā programma, kas orientēta uz sabiedrības izglītošanu un pieredzes apmaiņu. Daļa no programmas tiks īstenota 2021. gada oktobrī, kad ik gadu Latvijā un pasaulē tiek atzīmēts Krūts veselības mēnesis.

 

Izstādi īsteno: izstādes iniciatore Paula Tisenkopfa, kuratore Kristīne Liniņa, koncepcijas autore, rakstniece Inga Gaile, fotogrāfs Māris Ločmelis, dizainere Tatjana Raičiņeca, video un skaņas mākslinieks Rolands Briedis.