Alise Tālberga — «All the Small Things»

No 4. līdz 25. septembrim Mērsraga novada tautas namā (Lielā iela 25) būs skatāma rotu un objektu izstāde «Brīvdabas galerija. Tautas nama galerija». Izstādē mākslinieku darbi papildina tautas nama telpu, atklājot alternatīvu tradicionālai mākslas galerijai.

Ziņas Fold 3. septembris, 2021

«Brīvdabas galerija» aizsākās kā virtuāls projekts pandēmijas apstākļos. Sekojot idejas autoru iecerei, fotogrāfijās iemūžinātie objekti un rotas atspoguļoja priekšmetu mijiedarbību ar dabu kā mākslas galerijas analogu. Projekta dalībnieki tika aicināti piedalīties ar jaunām vai esošām fotogrāfijām, kurās objekts vai nu organiski turpina vai papildina dabā esošo vidi, saspēlējas vai ir krasā pretstatā ar to.

 

Izstāde Mērsraga tautas namā idejiski turpina projekta «Brīvdabas galerija» uzstādījumu meklēt objektu vai rotu mijiedarbību ar vidi, taču šoreiz — ne tikai ārtelpā, bet arī iekšā. «Brīvdabas galerija. Tautas nama galerija» veidotājas — Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina apakšnozares studente Līva Kubulniece un māksliniece Ginta Grūbe — apskata tautas namu, kā dzīvu organismu, kurā objekti saplūst vai kontrastē ar telpu.

«Tautas nams ir pirmskara Latvijas laika nosaukums daudzfunkcionālajiem namiem, kuros mājo kultūra. Padomju laikā tos dēvēja par kultūras namiem, mūsdienās mēdz dēvēt arī par kultūras centriem, vai arī klubiem vai saieta namiem. Šis nams pārstāv veselu iestāžu kategoriju, kas līdzās pastam, aptiekai un veikalam atrodas katrā ciemā. Tautas nams ir kā simbolisks trauks, kurā satek viss, kas parakstāms zem vārda kultūra. Sentimentāls savā vēsturiskajā izcelsmē, ar šarmu un raksturu — tautas nams pacieš visu,» stāsta izstādes veidotājas.

 

Izstādes dalībnieku vidū ir gan Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina apakšnozares studenti un absolventi, gan pasniedzēji. Projektā piedalās Aleksandra Federika–Krastiņa, Alise Tālberga, Anastasija Bikova, Arvīds Endziņš, Brūss Kalniņš, Elizabete Cukura, Ginta Grūbe, Ilze Vitrupe, Kristīne Nuķe–Panteļejeva, Līga Vaivare, Mārīte Rudzāte, Modris Svilāns, Nils Jumītis, Rasma Pušpure un Una Mikuda.

 

Lai novērtētu vides un objektu mijiedarbību, rīkotāji aicina izstādi apmeklēt klātienē. Vairāk informācijas par izstādi — projekta «Brīvdabas galerija» mājaslapā.