Attēls — Uģis Albiņš

Līdz 3. oktobrim kultūrtelpas «Tu jau zini kur» Mazajā zālē būs apskatāma mākslinieka Uģa Albiņa personālizstāde «Rumolda Parks». Tajā pētītas dizaina robežas un formas pakļaušanās nemateriālajam. Izstāde ir daļa no cikla «Artefaktu dekonstrukcijas».

Ziņas Fold 23. septembris, 2021

Izstādi «Rumolda Parks» caurvij centieni rast risinājumus autora radītajām problēmām, izmantojot paņēmienus, kas tiek lietoti inženierijas un dizaina industrijā. Iedvesmojoties no estētikas, kas sastopama sadzīvē un rūpnieciskajā vidē, mākslinieka radītās konstrukcijas ļauj no abstraktām pozīcijām palūkoties uz dekonstruktīvisma arhitektūras skolā kritiski vērtēto louzungu «forma seko funkcijai». Transformējot šo principu uz ilgtspējīgāku interpretāciju — «forma seko apziņai» —, mākslinieks aicina palūkoties uz dizainu ne tikai kā uz priekšmetisko vidi, bet arī attiecību modeļiem starp cilvēkiem un objektiem telpā.

 

Uģis Albiņš (1988) ir absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās Komunikācijas nodaļu, iegūstot Maģistra grādu. Otro maģistra studiju gadu pavadījis Ģentes Karaliskās mākslas akadēmijas Tēlotājmākslas nodaļā. Profesionāli darbojies kā 3D mākslinieks un dizainers, un kopš 2016. gada aktīvi piedalās laikmetīgās mākslas izstādēs un pasākumos.

 

«Artefaktu dekonstrukcijas» ir daļa no kultūrtelpas «Tu jau zini kur» īstenotās mākslas izstāžu programmas. Cikla ietvaros laikā no septembra līdz novembrim būs apskatāmas kopumā četru mākslinieku — Kristiānas Marijas Sproģes, Uģa Albiņa, Sabīnes Verneres un Kristīnes Krauzes-Sluckas — personālizstādes. Ņemot par pamatu vasaras sezonā īstenoto izstāžu sēriju, kas tika veltīta dažādu eksistējošu konstrukciju apzināšanai, izstādes vadmotīvs ir aicinājums šīs konstrukcijas izjaukt un pārrakstīt, piešķirot tām citu struktūru un funkcionalitāti. Izstāžu ciklu organizē kuratore Tīna Pētersone, mākslinieks Rūdolfs Štamers un «Tu jau zini kur» direktors Uldis Trapencieris.

 

Izstāde apskatāma trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no plkst. 16.00 līdz 21.00 un sestdienās, svētdienās laikā no plkst. 12.00 līdz 21.00 Tallinas ielā 10–3. Istādes aktualitātēm iespējams sekot līdzi «Artefaktu dekonstrukciju» Instagram kontā un pasākuma vietnē Facebook.