Foto — «Iveta Vecmane»

12. oktobrī Digitālās mākslas centrā notika 16. Latvijas modes gada balva. Ceremonijā tika godināti uzvarētāji trīspadsmit nominācijās, izceļot gan spilgtus jaunpienācējus un ilgtspējīgu modi, gan radošu pieeju apģērbu prezentācijā.

Ziņas Fold 15. oktobris, 2021

Balvu «Gada debija» ieguva zīmols «For lovers and trees», kas piedāvā dabisku un ilgstpējīgu materiālu adījumus sievietēm. Nominācijā «Radošākā modes skate» apbalvota latviešu zīmola «One Wolf» dizaineres Agneses Narņickas modes skate, kas norisinājās Rīgas ielās.

 

Ņemot vērā, ka aizvadītais gads ir kļuvis par impulsu virtuālai modes industrijas attīstībai, nominācijām ir pievienojusies pozīcija «Par labāko digitālo prezentāciju», kurā apbalvots Reinis Krūmiņš ar digitālo modes skati «Viss redzamais no neredzamā sākas». Balvu kategorijā «Gada oriģinālākais modes skates multimediju noformējums» ieguva stilists un zīmola «Volga Vintage» radītājs Sergejs Hatanzejskis. Savukārt latviešu demi–couture apģērbu zīmols «Iveta Vecmane» ieguva balvu «Labākais reklāmas kampaņas imidžs».

Nominācijā «Gada labākais laikmetīgo rotu dizainers» par uzvarētāju žūrijas locekļi vienbalsīgi izvēlējās zīmolu «Maija Vītola». «Kad griežu materiālus ar rokām, man šķiet, ka materiāls stāsta savu stāstu, ļaujot man radīt darbus, kas ir unikāli, skulpturāli manas pasaules attēlojumi. Rotaslietas kļūst par saikni starp pasaules uztveri un cilvēku,» stāsta zīmola dizainere Maija Vītola.

 

Pievēršot uzmanību ētikas un vides jautājumiem, viena no balvas nominācijām ir veltīta atbildīgai pieejai apģērbu kolekciju veidošanā. Par uzvarētāju kategorijā «Labākais ilgtspējīgas modes zīmols» kļuva zīmols «Baiba Ladiga». Dizainere strādā ar dabīgiem materiāliem, pievēršot īpašu uzmanību kvalitātei, un seko bezatkritumu modes principam.

Apbalvojumu «Modes un dzīvesstila žurnāla oriģinālākais vāks» saņēma mākslas un modes žurnāls «Jezga». Savukārt kategorijā «Rīgas modes nedēļas pieprasītākā modele 2020. gadā» žūrijas locekļi izcēla Sindiju Šulci un Amandu Krūzi. «Balvu par ieguldījumu modes industrijas attīstībā Latvijā» piešķīra Baltijas Modes federācijas prezidente Jeļena Strahova. Par uzvarētāju šajā nominācijā kļuva modes māksliniece un grāmatas «Piecdesmit gadi Rīgas modē» autore Asnate Smeltere.

 

«Es pateicos Rīgas modes nedēļās komandai par mana darba novērtējumu, tik tiešām, gandrīz vai mūža garumā. Manā modes ceļā ir bijuši trīs cēlien: pirmais — Rīgas Modeļu nams —, tad «Salons A», un tad tapa grāmata «Piecdesmit gadi Rīgas modē». Šajā brīnišķīgajā profesijā — modes dizainā —, radot un iezīmējot mūsu laikmeta ainu, ieklausieties savā intuīcijā. Tad Jūs nekad neapmaldaties modes labirintos, kuros tik viegli pazust,» padomu dod Asnate Smeltere.

 

Vairāk informācijas par Rīgas modes nedēļas notikumiem — pasākuma mājaslapā.