Trešais pieturvietu dizaina variants — Armands Bisenieks

Rīgā turpmāko gadu laikā plānots nomainīt vairumu novecojušo sabiedriskā transporta pieturvietu, aizstājot tās ar ērtākām un mūsdienu prasībām atbilstošākām, kā arī uzstādīt nojumes vietās, kur tās līdz šim nav bijušas vispār. Lai izvēlētos labāko pieturvietu dizaina risinājumu, līdz 15. oktobrim iedzīvotāji aicināti nobalsot par kādu no piedāvātajiem variantiem un arī tos komentēt. Pēc ieteikumu apkopošanas dizains tiks uzlabots un izveidoti prototipi.

Ziņas Fold 1. oktobris, 2021

Pavasarī darbu pie pieturvietu dizaina izstrādes un iepirkumu organizēšanas sāka īpaši šim mērķim izveidota darba grupa. Galvenais uzstādījums jauno pieturvietu izstrādē bija estētisks un mūsdienīgs dizaina risinājums, kas sniedz iespēju pasažieriem patverties no lietus, vēja vai saules, nodrošina vides pieejamību personām ar īpašām vajadzībām un vienkāršotu ikdienas uzturēšanu.

 

Pēc iespējamo risinājumu izvērtēšanas tika izsludināta cenu aptauja par sabiedriskā transporta pieturvietu nojumju un labiekārtojumu elementu dizaina izstrādi. Konkursā tika saņemti trīs pieteikumi, kurus izvērtējot, par piemērotāku atzīts arhitekta Armanda Bisenieka piedāvājums. Arhitekts sagatavojis trīs dizaina variantus, kas tagad tiek nodoti vērtēšanai iedzīvotājiem, informēja Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Arhitektūras un Pilsētvides dizaina pārvaldes vadītājs Valdis Dombrovskis.

 

Atkarībā no pieturvietu noslodzes un atrašanās vietas specifikas, pilsētā iecerēts izvietot trīs dažāda veida nojumes: ar aizmugures, sānu sienām un jumtu; ar aizmugures sienu un jumtu kā arī nelielām sānu sieniņām, kas nodrošinātu aizvēju; tikai ar jumtu — nojumes tips īpaši šaurām vietām.

Pilsētā kopā ir 1671 sabiedriskā transporta pieturvieta, no kurām ar nojumi aprīkota aptuveni trešdaļa. Daļa pieturvietu būvētas vēl padomju laikos, tādējādi jau sen sasniedzot ne tikai tehnisko, bet arī morālo norietu. Patlaban atlasītas 148 vietas, kur primāri nepieciešams uzstādīt jaunās nojumes. No tām 42 ir Satiksmes departamenta izvēlētas, 58 — vides reklāmas uzņēmuma «JCDecaux» demontēto nojumju vietas un 48 vietas, kuras ieteikušas apkaimju attīstības biedrības. Teorētiski varētu būt pat 500 pieturvietas, kur nepieciešams uzstādīt nojumes. Katrā pieturvietā zemes iznomājamā platība reklāmas objektam varētu būt divi kvadrātmetri. Plānots, ka ilgtermiņā pašvaldības sākotnējo ieguldījumu par nojumēm un uzturēšanas izmaksas kompensēs ieņēmumi no reklāmas nomas.

 

Rīdzinieki līdz 15. oktobrim aicināti balsot par kādu no trim pieturvietu dizaina risinājumiem, kā arī izteikt savus komentārus. Aptauja pieejama Rīgas domes mājaslapā.