Foto — Kristīne Madjare

Modes dizainere Simona Veilande radījusi māksliniecisku demi–couture sieviešu apģērbu kolekciju, kuras pamatā ir slavenā latviešu konstruktīvista Gustava Kluča grafikas darbu un kinētisko skulptūru izpēte. Kolekcija sastāv no savstarpēji kombinējamiem, daudzslāņainiem apģērbiem, kas atklāj auduma dažādās īpašības un kustību, ko veido tērpa un valkātāja mijiedarbība.

Ziņas Paula Gāgane 4. novembris, 2021

«Klucis eksperimentēja ar plakātu mākslu, kolāžu un fotomontāžas tehnikām, sapludinot robežas starp realitāti un abstrakciju, kā arī starp mākslu, arhitektūru un grafisko dizainu,» stāsta zīmola «Tribal Hotel» dibinātāja Simona Veilande. Apģērbu kolekcijas dizainā Kluča spēja dažādās tehnikās radīt telpiskas struktūras interpretētas kustīgu, daudzslāņainu, caurspīdīgu un ģeometrisku savstarpēji savietojamu tērpu kompozīcijās. Dizainere norāda, ka mākslinieka darbos viņu uzrunājusi kompozīcijas simetrija, lielumu attiecības un tādi izteiksmes līdzekļi kā kontrasts, kustība un dinamika.

 

Klucim veltītā kolekcija atklāj auduma un piegrieztņu kinētiskās īpasības, kad tās mijiedarbojas ar cilvēka kustībām, pretstatot apģērba taisnās un ķermeņa plūstošās līnijas. Radot apģērbus, kas kombinējami teju bezgalīgās variācijās, Simona Veilande eksperimentējusi ar dažādām auduma apstrādes, krāsošanas, līmēšanas, adīšanas un aplikācijas tehnikām.

Arī konstruēšanas un audumu mākslinieciskās apstrādes procesā konceptuāli tika pētīta Gustava Kluča daiļrade. Dizainere atklājusi, ka konstruktīvisms sasaucas ar seno korejiešu audumu manipulācijas tehniku «jogakbo». Tradicionāli tā tiek izmantota, lai no auduma atlikumiem izgatavotu praktiskām vajadzībām, piemēram, ietīšanai, izmantojamas drānas. Šajā tehnikā neregulāras formas auduma atgriezumi tiek sašūti kopā ar plakanu šuvi, veidojot dekoratīvu, ģeometrisku rakstu.

 

Zīmola «Tribal Hotel» apģērbi atbilst lēnās modes principiem. Tie tiek rūpīgi konstruēti un šūti ar rokām tepat Latvijā, izmantojot tikai augstvērtīgus materiālus. Kā atzīmē Simona, tērpi veidoti ar «cieņpilnu attieksmi» pret materiālu, dabu un valkātāju. Sekot līdzi «Tribal Hotel» jaunumiem iespējams zīmola Instagram vietnē.

 

Kolekcija tapusi, pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda atbalstam.