Publicitātes attēls

Līdz 10. novembrim visu Latvijas augstskolu studenti un citi interesanti aicināti pieteikties dalībai starptautiskā 3D betona drukas konkursā. Pasākums sāksies ar hakatonu 16. novembrī, kam sekos trīs mēnešus garš koncepciju izstrādes posms. Dalībnieki cīnīsies par iespēju savas idejas pārvērst vides objektos, kā arī par kopējo balvu fondu 5000–10 000 eiro apmērā.

Ziņas Fold 3. novembris, 2021

3D betona drukāšana ir inovatīvs zinātnes un tehnoloģiju attīstības virziens, kas strauji attīstās visā pasaulē. Šī ilgtspējīgā teholoģija, nodrošina cilvēkresursu un materiālu efektīvu izmantošanu, kā arī arhitektūras un būvniecības nozarēm piedāvā gandrīz bezgalīgas iespējas, kas saistītas ar formas, izmēra un struktūras veidošanas brīvību.

 

Šopavasar Rīgas Tehniskā universitāte (RTU) partnerībā ar lielāko sauso un lietošanai gatavo būvmaisījumu ražotāju Baltijas reģionā «Sakret» izveidoja Baltijā pirmo 3D betona drukāšanas zinātnisko laboratoriju. Laboratorijā ir RTU zinātnieku un Dizaina fabrikas inženieru izgatavots 3D betona drukas printeris. Tur var drukāt betona masu, izstrādāt prototipus objektu vai konstrukciju detaļu 3D drukāšanai, pētīt un pārbaudīt inovatīvus materiālus, kā arī testēt izdrukātus objektus.

 

Lai popularizētu 3D betona druku un radītu pirmās publiski pieejamās 3D drukātās vides instalācijas Latvijā, Latvijas Universitāte (LU) un RTU Dizaina fabrika sadarbībā ar radošo prasmju izglītības platformu «C2D» rīko Baltijā pirmo 3D betona drukas konkursu. Tajā aicināti piedalīties arhitektūras, būvniecības, dizaina, mākslas un inženierzinātņu studenti, kā arī 3D drukas, tēlniecības, un projektu vadības speciālisti. Interesenti var piedalīties gan individuāli, gan līdz piecu cilvēku lielās komandās. Pasākums notiks angļu valodā.

Konkurss norisināsies divās daļās. 16. novembrī notiks četru stundu garš ideju hakatons, kam sekos trīs mēnešu ilga padziļināta koncepciju izstrāde sadarbībā ar kompetentiem mentoriem. 2022. gada pavasarī profesionāla žūrija novērtēs iesniegtos prototipus. Viena līdz trīs labākās komandas gūs iespēju realizēt savu vides dizaina objekta ideju dzīvē un novietot to Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra teritorijā, kā arī pretendēs uz kopējo balvu fondu 5000–10 000 eiro apmērā.

 

Vairāk informācijas par pasākumu un reģistrēšanos — konkursa mājaslapā.

 

3D betona drukas konkurss tiek rīkots ar ERAF līdzfinansēta projekta «LU inovāciju granti studentiem» (Nr.1.1.1.3/18/A/007) atbalstu. Lai attīstītu studentos inovatīvo domāšanu, jaunrades prasmes un uzņēmējspējas, Latvijas lielākās augstskolas īsteno vērienīgu projektu, piedāvājot daudzveidīgus un modernus apmācību moduļus, plašas sadarbības iespējas ar industriju, stipendijas un atbalsta instrumentus agrīnu zinātņietilpīgu biznesa ideju attīstīšanai.